Macron szerint „nincs kizárva”, hogy Franciaország vadászgépeket küldjön Ukrajnának

háború
2023 január 31., 10:10

Miután az Egyesült Államok és Németország bejelentették, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnának, Franciaország is jelezte, nyitott arra, hogy vadászgépeket küldjön Ukrajnába.

A Financial Times azt írja, Joe Biden amerikai elnök hétfőn azt nyilatkozta, kizárt, hogy F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnának, és hasonló álláspontot képviselt Németország is, Lengyelország azonban bizonyos feltételek mellett támogatja a harci repülőgépek küldését. Franciaország ezek után közölte, „nincs kizárva”, hogy „további fegyverrendszereket”, köztük repülőgépeket küldenek Ukrajnának, és erről a közeljövőben döntenek.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter kedden Párizsban tárgyal a francia védelmi miniszterrel és Emmanuel Macronnal. Mivel Franciaország saját maga gyártja a repülőgépeket, az exportálásukhoz nincs szükség harmadik fél jóváhagyására.

A Financial Times cikke szerint Kijev a franciák mellett tárgyalást folytat az olasz kormánnyal is egy közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzéséről, amely ballisztikus rakéták lelövésére alkalmas.