A következő fél évben az állam fizeti ki a Dunaferr dolgozóinak bérét

POLITIKA
2023 február 01., 16:51

December elején a Dunaferrnél már a munkások bérét sem tudták teljesen kifizetni, nem sokkal később a bíróság kezdeményezte a ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. felszámolását. A Dunaferr problémáit alapvetően az okozza, hogy a többségi orosz és a kisebbségi ukrán tulajdonos évek óta vitában áll egymással. Ennek egyik látványos eleme volt, amikor a rendőrségnek kellett közbelépni, mert fura biztonsági emberek próbálták megszállni a vasművet.

A vasmű ügyét tavaly többször is tárgyalták a kormányülésen, de Gulyás Gergely erről azt mondta, nem biztos, hogy megmenthető, az orosz tulajdonos és a szankciók miatt nem látszik megoldás az ügyben.

Aztán hétfő este megjelent egy kormányrendelet, ami bővítette a Dunaferre szabott felszámolási eljárást, így lehetővé teszi, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló az érintett az adós gazdasági tevékenységét – a bíróság eltérő határozata hiányában – a felszámolás kezdő időpontját követő legfeljebb 120. napig folytathassa. Az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló a felszámolás kezdő időpontját követő 90. napig kezdeményezheti az adós gazdasági tevékenysége továbbfolytatásának bírósági jóváhagyását. A bíróság az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló ismételt kérelmére az adós gazdasági tevékenysége továbbfolytatásának jóváhagyását alkalmanként 90 nappal meghosszabbíthatja.

Szerdán Orbán Viktor pedig maga mellé állította Dunaújváros fideszes képviselőjét, Mészáros Lajost, és bejelentette, hogy

a következő 6 hónapban az állam kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ami több mint 16 milliárd forintot jelent. Azt akarják, hogy 6 hónap múlva „megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek”. Orbán szerint a vasművet a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és persze a brüsszeli szankciók tették tönkre. „Sajnos Brüsszeltől hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek, más nem.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.