A következő fél évben az állam fizeti ki a Dunaferr dolgozóinak bérét

POLITIKA
2023 február 01., 16:51
comments 27

December elején a Dunaferrnél már a munkások bérét sem tudták teljesen kifizetni, nem sokkal később a bíróság kezdeményezte a ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. felszámolását. A Dunaferr problémáit alapvetően az okozza, hogy a többségi orosz és a kisebbségi ukrán tulajdonos évek óta vitában áll egymással. Ennek egyik látványos eleme volt, amikor a rendőrségnek kellett közbelépni, mert fura biztonsági emberek próbálták megszállni a vasművet.

A vasmű ügyét tavaly többször is tárgyalták a kormányülésen, de Gulyás Gergely erről azt mondta, nem biztos, hogy megmenthető, az orosz tulajdonos és a szankciók miatt nem látszik megoldás az ügyben.

Aztán hétfő este megjelent egy kormányrendelet, ami bővítette a Dunaferre szabott felszámolási eljárást, így lehetővé teszi, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló az érintett az adós gazdasági tevékenységét – a bíróság eltérő határozata hiányában – a felszámolás kezdő időpontját követő legfeljebb 120. napig folytathassa. Az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló a felszámolás kezdő időpontját követő 90. napig kezdeményezheti az adós gazdasági tevékenysége továbbfolytatásának bírósági jóváhagyását. A bíróság az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló ismételt kérelmére az adós gazdasági tevékenysége továbbfolytatásának jóváhagyását alkalmanként 90 nappal meghosszabbíthatja.

Szerdán Orbán Viktor pedig maga mellé állította Dunaújváros fideszes képviselőjét, Mészáros Lajost, és bejelentette, hogy

a következő 6 hónapban az állam kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ami több mint 16 milliárd forintot jelent. Azt akarják, hogy 6 hónap múlva „megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek”. Orbán szerint a vasművet a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és persze a brüsszeli szankciók tették tönkre. „Sajnos Brüsszeltől hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek, más nem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.