Álhírterjesztés vádjával távollétében 8 év börtönt kapott Alekszandr Nyevzorov orosz újságíró

háború
2023 február 01., 18:13
comments 1

Távollétében 8 év börtönre ítélte egy moszkvai bíróság Alekszandr Nyevzorov ismert orosz újságírót, miután bűnösnek találta az orosz hadsereggel kapcsolatos álhírek terjesztésében.

A nyomozók tavaly indítottak eljárást Nyevzorov ellen, amikor a közösségi médiában kitett posztjaiban arról írt, hogy az orosz erők direkt indítottak tüzérségi támadást a dél-ukrajnai mariupoli szülőotthon ellen, ami Moszkva szerint hazugság.

A bíróság szerint az újságíró egy büntetőtáborban fogja letölteni a büntetést, ha visszatér Oroszországba. Ezenkívül 4 évre eltiltották a közösségi médiumokon való tartalomközléstől is.

Aleszandr Nyevzorov
photo_camera Aleszandr Nyevzorov

Nyevzorov – akinek 2 millió előfizetővel rendelkező Youtube-csatornája van – nevetségesnek nevezte az ellene folyó nyomozást, és tavaly márciusban a feleségével együtt elhagyta az országot.

Júniusban ukrán állampolgárságot kapott, miután nyilvánosan elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, bűncselekménynek nevezve a háborút és áldozatnak Ukrajnát.

Nyolc nappal Ukrajna tavaly februári lerohanása után Oroszországban törvényt fogadtak el, amelynek értelmében tizenöt évig terjedő elzárással büntethetők azok, akik álhíreket terjesztenek az orosz hadseregről.

Moszkva azóta blokkolta a hozzáférést a konfliktussal kapcsolatos hivatalos állásponttal eltérő tartalmakat közlő hírportálokhoz, tucatnyi orosz és külföldi hírportál pedig elhagyta az országot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.