Elkezdték építeni a Szerbia és Bulgária közötti új földgázvezetéket

energia
2023 február 01., 14:52
comments 1

A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd – hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vučić szerb és Rumen Radev bolgár elnök.

A szerbiai köztévé beszámolója szerint a két elnök közölte: a gázvezeték fontos európai projekt, ami az egész térség energiaellátásának javításához is hozzájárul, és ezzel Szerbia is fontos tranzitországgá válik a nem Oroszországból származó gáznak.

Aleksandar Vučić a helyszínen azt mondta: a gázinterkonnektor elősegíti majd, hogy Szerbia jelentősen diverzifikálja a földgázforrásokat, és több cseppfolyósított földgáz (LNG) importjára is lehetőséget biztosít. Az új gázvezetéken keresztül évi kb. 1,8 milliárd m³ gáz érkezhet Szerbiába, de mivel kétirányú lesz a vezeték, Szerbiából is akár 150 millió m³ gáz mehet Bulgária felé. A tervek szerint ezt a mennyiséget a későbbiekben megnövelnék.

Csövet fektetnek a Bulgáriát Szerbiával összekötő földgázvezeték építésén a bulgáriai Goletovci faluban 2023. február 1-én.
photo_camera Csövet fektetnek a Bulgáriát Szerbiával összekötő földgázvezeték építésén a bulgáriai Goletovci faluban 2023. február 1-én. Fotó: Vaszil Donev/MTI/MTVA

A bolgár főváros, Szófia melletti Novi Iszkart és a dél-szerbiai Nist összekötő kb. 170 km-es vezeték a várakozások szerint már az év végén működésbe léphet. Most is van gázvezeték a két ország között, de azon csal orosz gázt szállítanak a Török Áramlat gázvezeték részeként.

A 85,5 millió eurós projekt jelentős részét (49,6 millió euró) az EU biztosította vissza nem térítendő támogatással, 25 millió eurós kölcsönt kaptak a felek az Európai Beruházási Banktól, a fennmaradt részt pedig az országok a saját költségvetésükből finanszírozzák. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.