Jelentős szennyezést mutatnak a mérések az Illatos úton, a kormányhivatal mégis tagad

belföld
2023 február 01., 13:00
comments 5

A Ferencvárosi Önkormányzat friss mérései bizonyítják, hogy olyan, az emberi egészségre káros veszélyes hulladékok vannak az Illatos úti telephely pincéjében, amely anyagokkal a környék talajvize is szennyezett. A Pest Megyei Kormányhivatal levelében mégis megkérdőjelezte a veszélyes hulladék létezését és a szennyezés veszélyét, írja a Greenpeace a közleményében.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Greenpeace a Ferencvárosi Önkormányzattal közösen tavaly év végén friss méréseket rendelt meg az Illatos úti telephely romos pincéjében lévő masszából, az azt borító folyadékból, valamint a pincéhez közel eső talajvízfigyelő kútból. Az eredmények szerint a szilárd masszában, bár a korábbi, 2015-ös vizsgálathoz képest kisebb koncentrációban, de továbbra is rendkívül magas koncentrációban van jelen az évtizedek óta betiltott HCH rovarirtószer.

Ennek ellenére a Pest Megyei Kormányhivatal októberben Baranyi Krisztinának azt írta, hogy az általuk a pincéből vett vízminta nem minősül veszélyes hulladéknak. A kormányhivatal csak a vízmintát vizsgálta, a szilárd anyagot nem. A hivatal érvelése szerint nem érintkezik a szennyezés a talajvízzel, egy általuk hivatkozott szakértői vélemény szerint így a szennyezés onnan nem jut ki. Ennek ellentmond, hogy a nyolc évvel ezelőtti mérésekhez képest csökkent a szennyező anyagok koncentrációja a pincében, ráadásul a pince melletti kútból vett mintában is ott van a HCH.

A telephely pincéjének iszapja évek óta tiltott lindán rovarirtószert (gamma-HCH), alfa-HCH-t és béta-HCH-t tartalmaz. Mindhárom anyag rákkeltő, az emberi szervezetben nem bomlik le, hanem felhalmozódik, és mérgezi a szervezet immunrendszerét. Az iszapban emellett számos egyéb kockázatos halogénezett szerves anyag, valamint arzén és higany is található.

A vonatkozó jogszabály szerint 50 mg/kg összes HCH feletti koncentráció esetén egy anyag POP (a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyag) hulladéknak minősül. Ilyen esetben az európai uniós rendelet alapján az anyagot „tartalmazó vagy ilyennel szennyezett hulladékot indokolatlan késedelem nélkül (...) úgy kell ártalmatlanítani vagy hasznosítani, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyezőanyag-tartalom biztosan lebontásra kerüljön vagy visszafordíthatatlan módon átalakuljon annak érdekében”. Az 50 mg/kg-os értékhez képest a pincében lévő iszapban a 2022 őszén 80 000 mg/kg feletti HCH értéket mértek, ami azonnali intézkedést igényel.

A Greenpeace szerint a magyar környezetvédelmi hatóság több mint hét éve tud a pincehelyiségben tárolt veszélyes anyagokról, mégsem léptek semmit. A hatóságok veszélyeztetik a környezetet és a környéken dolgozók, élők egészségét is. A mérgek szabálytalan tárolása, valamint az, hogy egy csődbe ment céget, illetve a felszámolót kötelezik a terület megtisztítására, sérti a hazánk által is ratifikált Stockholmi Egyezményt, írják a közleményben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.