Száz tonnányi veszélyes vegyi anyag szivárog az Illatos úton

POLITIKA
2022 szeptember 21., 17:59
comments 12

Becslések szerint száz tonna illegális, rákkeltő vegyi anyag szivárog a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) területén, lakott területtől mindössze pár száz méterre. A veszélyes anyagot tartalmazó pincét Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője a telephely bejárásán mutatta be szerdán.

Baranyiék szerint dokumentumok igazolják, hogy az illetékes kormányszerv hét éve tud az Illatos úti pincéről. A korábban állami fenntartású BVM-et a 90-es években privatizálták, a veszélyes anyagok felszámolására nekik nincs pénzük. A szabályozás megalkotása és a kártalanítás pedig hiába lenne négy minisztériumnak is jogköre, valójában senki sem érzi igazán magáénak a feladatot.

Régóta tudnak róla, de ez úgy tűnik, nem elég

Az egykori Budapesti Vegyiművek Magyarország első nehézvegyipari vállalata volt, 1892-től 2007-es felszámolásáig működött az Illatos úti telephelyen. Főleg gyógyszert, növényvédő- és rovarirtó szereket gyártottak itt, többségében olyanokat, amelyeket az ENSZ Stockholmi Egyezménye azóta világszinten betiltott.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A szúrós, kellemetlen szagú méreg jelenleg részben vízben áll, és 30-40 centi vastagságú iszapot képez a pince alján. Nagy valószínűséggel szivárognak és párolognak belőle a tiltott vegyszerek, amelyek így bejutnak a talajvízbe is.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az Illatos úti telephely legutóbb hat-hét éve szerepelt a sajtóban, amikor kiderült, 2009 és 2015 között szabálytalanul tároltak itt közel 2800 tonna - 12 ezer hordónyi - különösen veszélyes vegyi hulladékot az illetékes hatóságok és az önkormányzati vezetők tudtával. Baranyi akkor még képviselőként hosszas kampányolás után, végül Orbán Viktor megkeresésével tudta elérni, hogy a hordókat elszállítsák.

Bácskai János, a IX. kerület akkori fideszes polgármestere egy 2015-ös RTL riportban azt mondta, nem gondolja, hogy az emberre veszélyes, ha a talajban a mérgek sok ezerszeresen lépik túl a határértéket, hiszen épeszű ember nem eszik földet.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Baranyi a bejáráson egy újságíró kérdésére elmondta,

„mendemondák voltak arról, hogy veszélyes anyagokat tartalmazó hordók vannak elásva a telepen", de azt nem tudni, a Környezetvédelmi Hatóság miért nem szabott ki még csak bírságot sem az elmúlt hét évben annak ellenére, hogy tudott a szennyezésről.

Feleslegesen dobnak ki több száz millió forintot

A pince felszámolása jogi viták miatt azóta is egy helyben toporog, a bírság kifizetésére képtelen BVM és az illetékes kormányhivatal egymás közt adogatja a labdát. Az ügy azért került újra az önkormányzat fókuszába, mert a 2015-ben indult kármentesítő eljárás most ért abba a fázisba, amikor a hatóságok kárfelmérést fognak végezni a területen.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Baranyi szerint, mivel jelenleg is száz tonnányi, extrém veszélyes vegyi anyag szivároghat a talajba és a levegőbe, a kárfelmérés nem fog pontos eredményeket mutatni, a Környezetvédelmi Hatóság

„megint feleslegesen dob ki több száz millió forintot az ablakon”.Baranyi azt mondta, a katasztrófavédelemhez fordul, hogy elszállítsák a tiltott vegyszereket, a Környezetvédelmi Hatóságtól és a felügyeletet ellátó illetékes minisztériumtól pedig arra a kérdésre várja a választ, hogyan fordulhat elő, hogy több mint öt évig nem intézkedtek semmit.

A Greenpeace az Európai Bizottsághoz és a Stockholmi Egyezmény genfi titkárságához megy, hogy tisztázza: hogyan lehetséges, hogy a magyar hatóság olyan szereplővel próbálja felszámoltatni a szennyezést, aki ezt nyilvánvalóan nem fogja elvégezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.