Tüntetnek a sydney-i katedrális előtt, ahol a gyermekmolesztáló bíborost felravatalozták

külföld
2023 február 01., 07:08

Tüntetnek a sydney-i székesegyháznál, ahol felravatalozták George Pell ausztrál bíborost, az egyházi gyermekmolesztálási ügyek leghíresebb arcát.

A tüntetést egy melegek jogaiért harcoló csoport szervezte azzal a felszólítással, hogy „Pokolba veled, Pell” (Pell go to Hell!). A megmozdulásra körülbelül 300 embert várnak. Az Új-Dél-Wales-i Rendőrség azzal próbálta megakadályozni a tiltakozást, hogy megkérte a Legfelsőbb Bíróságot a tüntetés betiltására. Kérelmét azonban szerdán visszavonták, miután a szervezők megegyeztek abban, hogy nem vonulnak fel a katedrális melletti utcán. Ezzel a kompromisszummal elvileg mindkét fél elégedett volt.

Szerdán korábban a tüntetők szalagokat kötöttek a papi bántalmazások áldozatainak emlékére a katedrális kerítésére.

photo_camera Fotó: RICK RYCROFT/AFP

Pell volt a legmagasabb rangú egyházi vezető, akit szexuális visszaélés miatt valaha elítéltek. Több mint egy évet töltött börtönben, míg végül 2020 áprilisában döntő bizonyíték hiányában felmentették. Ez volt az úgynevezett katedrális-per: a vád szerint 1996-ban a frissen kinevezett érsek a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két, 13 éves tagját orális szexre kényszerítette.

A konzervatív bíboros pedig nem csak tettével, hanem szavaival is magára haragította az LMBTQ-közösségeket, többek között egy olyan kijelentésével, hogy „a homoszexuális tevékenység sokkal nagyobb veszélyt jelent az egészségre, mint a dohányzás”. (AP)