Az oroszok a háború kitörésének évfordulójára tervezik az offenzívát az ukránok szerint

háború
2023 február 02., 05:40
comments 7

Oroszország nagyszabású offenzívát tervez február 24-re, az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulójára, mondta az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov.

Olekszij Rezsnyikov ukrán védelmi miniszter
photo_camera Olekszij Rezsnyikov ukrán védelmi miniszter Fotó: NINA LIASHONOK/NurPhoto via AFP

A francia médiának nyilatkozva Reznyikov arra figyelmeztetett, hogy Oroszország csapatainak nagy részét be fogja vetni. Oroszország tavaly szeptemberben 300 ezer tartalékost mozgósított, Reznyikov szerint a hadsereg valós létszáma közelebb lehet az 500 ezerhez. „Nem becsüljük alá az ellenséget” - mondta. „Hivatalosan 300 ezer főt jelentettek be, de a mi felméréseink szerint sokkal többről van szó”.

Szerda este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálnak olyan sikereket elérni, amiket az invázió évfordulóján mutogathatnak majd. „Határozott erősödés tapasztalható a megszállók hadműveleteiben az országunk keleti részén lévő fronton. A helyzet keményebbé vált” - mondta Zelenszkij a videóbeszédben.

Reznyikov szerint az offenzíva valószínűleg két területre összpontosul: az ország keleti részére - ahol az elmúlt hetekben komoly harcok folytak - és a déli részre. Tudva, milyen fontosak Oroszországnak a szimbólumok, a miniszter arra számít, hogy február 24-e körül „megpróbálnak majd valamit”.

Múlt héten Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország támadási hullámot készít elő a február 24-i invázió évfordulójára.

Az ukrán védelmi miniszter Franciaországban találkozott Emmanuel Macron elnökkel, és légvédelmi radarokat kért tőle. Emellett lobbizott az európai nemzeteknél, hogy F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába. „Azt mondjuk partnereinknek, hogy nekünk is készen kell állnunk a lehető leghamarabb” - mondta Reznyikov a francia médiának. „Ezért van szükségünk fegyverekre, hogy megfékezzük az ellenséget”.

Szerdán késő este legalább három ember meghalt a keleti Kramatorszk városában, miután egy orosz rakéta lerombolt egy lakóházat. „Legalább nyolc lakóház megrongálódott, az egyik teljesen megsemmisült” - közölte a rendőrség a Facebookon. Zelenszkij Twitteren azt írta: „Az orosz terrorizmus megállításának egyetlen módja, ha legyőzzük őket. Tankokkal. Vadászgépekkel. Nagy hatótávolságú rakétákkal.”

A háború állásáról szóló szerdai cikkünkben azt írtuk: „Hetek óta arról pusmognak az ukrán katonai felderítők és a nyugati elemzők, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban vagy márciusban döntő stratégiai lépésre szánhatja el magát. A szokás szerint homályos katonai fogalom jelen esetben egy, a 2022. tél végihez fogható léptékű inváziót takar, mostanra ugyanis megkaphatták az ősszel mozgósítottak a minimális alapkiképzést, amely nélkül érdemben csak ágyútölteléknek lehetne használni őket.” (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.