Brazília az Atlanti-óceánon süllyesztené el kiszolgált repülőgép-hordozó hajóját

hadsereg
2023 február 02., 20:42
comments 13

A brazil védelmi minisztérium és a haditengerészet közös közleményben tudatta, hogy rossz állapota miatt elkerülhetetlen a repülőgép-hordozó ellenőrzött elsüllyesztése. A hajótörzs rossz állapotára és a vontatással járó kockázatokra tekintettel kiemelték, ez az egyetlen dolog, amit tehetnek a Sao Paulóval.

Környezetvédő szervezetek élesen bírálták a tervet, mivel a 266 méter hosszú hajó azbeszttel, festékekkel és más mérgező anyagokkal szennyezett.

A brazil haditengerészet két hete közölte, hogy az anyahajót az Atlanti-óceánon elvontatták, az a rossz állapota és a környezetszennyezés fokozott veszélye miatt nem hajózhat be a brazil felségvizekre és kikötőkbe.

A Sao Paulo Santos kikötőjében 2022. augusztus 12-én.
photo_camera A Sao Paulo Santos kikötőjében 2022. augusztus 12-én. Fotó: Nelson Almeida/AFP

A Shipbreaking Platform nevű tengeri környezetvédő szervezet szerint a hajó szándékos elsüllyesztése egyet jelent az államilag elrendelt környezetkárosítással. A Robin Wood környezetvédő csoport pedig egy 30 ezer tonnás mérgező csomagnak nevezte a hajót.

A repülőgép-hordozó 37 éven át szolgált Foch néven a francia haditengerészetben. A hajót 2000-ben Brazília vásárolta meg és átnevezte Sao Paulóra. De nemsokára problémák léptek fel a hajón, miközben a korszerűsítése túl drága lett volna. Brazília ezért úgy döntött, hogy megszabadul tőle.

A hajót 2021 áprilisában a török Sök Denizcilik hajógyár vette meg bontásra. Azóta egy holland vontatóhajó kísérgeti a hajógyár költségére. A Sao Paulót viszont egyik kikötőbe sem engedték be, így a Sök Denizcilik azzal fenyegetett, hogy egyszerűen sorsára hagyja az Atlanti-óceánon. Brazília végül visszavette a Sao Paulót, de a latin-amerikai ország sem engedte be kikötőibe a veterán hajót. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.