El kell költöznie Bécsből a Bellingcat vezetőjének

külföld
2023 február 02., 20:11

El kell hagynia Bécset Christo Grozev bolgár származású oknyomozó újságírónak, a Bellingcat tényfeltáró oldal vezetőjének az orosz biztonsági szolgálatok fenyegetései után. Korábban ő vezette azt a nyomozást, ami alapján azonosították az Alekszej Navalnijt megmérgező ügynököket, de ő azonosította azokat a titkosszolgálati embereket is, akik Angliában megmérgezték Szergej Szkripalt, sőt ő buktatta le a Berlinben 2019-ben megölt egykori csecsen felkelő gyilkosát, aki ugyancsak az orosz titkosszolgálat ügynöke volt.

Grozev csaknem 20 éve élt Ausztria fővárosában – írja a Falter nevű osztrák lapra hivatkozva a The Moscow Times. December végén írtuk meg, hogy a férfit körözik az orosz hatóságok, akik még egy közleményt is kiadtak erről, de a pontos okokat nem nevezték meg.

Christo Grozev
photo_camera Christo Grozev Fotó: JULIEN DE ROSA/AFP

„Az a gyanúm, hogy több orosz ügynök, besúgó és bérenc van a városban, mint rendőr” – mondta most Bécsről Grozev. Az újságíró állítólag külföldön volt, amikor hírszerzési kapcsolatai figyelmeztették, hogy veszélybe kerülhet, ha visszatér a városba.

„Bűnözőnek tartanak, de nem tudom megvédeni magam, mert nem tudom, miért. És úgy tűnik, azt akarták jelezni, hogy pontosan tudják, hol lakom" – mondta Grozev a Falternek adott interjúban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.