Négy vádlottat elítéltek a 2020-as bécsi terrortámadással kapcsolatban

külföld
2023 február 02., 09:22

Bűnrészesség miatt a hat vádlottból négyet elítéltek szerda éjjel azok közül, akik a bíróság szerint részt vettek a 2020-as bécsi terrortámadás előkészítésében. A másik két vádlottat bizonyíték híján felmentettek, de iszlamista terrorpropaganda terjesztéséért két év börtönt kaptak. Az ítéletek nem jogerősek.

2020 novemberében az észak-macedón és osztrák kettős állampolgár Kujtim Fejzulai négy embert megölt és 23 másikat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében. Az elkövetőt a rendőrök a helyszínen lelőtték, a támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a 28 éves Heydayatollah Z.-t, akinek a DNS-ét megtalálták a Kalasnyikovon, és aki több hétig Fejzulai lakásában lakott. Szintén életfogytiglant kapott Adam M., aki elismerte, hogy 500 euróért adott el egy fegyvert, de tagadta, hogy tudta volna, mit tervez vele az elkövető. A 24 éves Burak K., aki órákkal a támadás előtt meglátogatta a gyilkost, 20 év börtönbüntetést kapott. 19 évet kapott a 22 éves Ishaq F., ő korábban egyszerre ült Fejzulaival, és tudott arról, hogy a férfi a támadásról fantáziált.

Az osztrák terrorelhárítás munkáját a támadás után sok kritika érte. A hatóság tudott arról, hogy az Iszlám Államhoz való csatlakozási kísérlete miatt korábban már elítélt Fejzulai Szlovákiában próbált meg lőszert vásárolni a merényletet megelőzően, mégsem tett semmit. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.