Kína szerint a hőkémballonja valójában csak egy meteorológiai eszköz

külföld
február 03., 15:49
comments 2

Kína szerint csak egy polgári célú időjárási ballonjuk tért le a tervezett útvonaláról, szó sincs róla, hogy hőkémballont küldtek volna az Egyesült Államok fölé, írja a BBC. Az amerikai légierő csütörtökön jelezte, hogy feltételezésük szerint egy kémballon lépett be az amerikai légtérbe, aminek még a lelövését is fontolgatták Montana állam fölött, csak aztán aggódni kezdtek azon, hogy a földre zuhanó roncsok mi mindent tartalmazhatnak. A hadsereg mindenesetre bőszen nekilátott még jobban álcázni a legérzékenyebb katonai létesítményeket, amelyek a ballon útjába eshettek.

photo_camera A kínai hőkémballon, akarom mondani véletlenül az USA fölé sodródott, főleg meteorológiai célú léggömb Montana államban, az amerikai rakétasilók közelében. Fotó: Chase Doak/Chase Doak via REUTERS

A kínai külügyminisztérium pénteken viszont azt közölte, hogy a ballon "főleg meteorológiai" célokat szolgál, és "sajnálják, hogy szándékuk ellenére az amerikai légtérbe lépett". Állításuk szerint a ballon a kiszámíthatatlan széljárás miatt letért a tervezett útjáról.

A hőkémballon az amerikaiak tájékoztatása szerint az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteken és Kanadán át a montanai Billings közelében lépett be a kontinentális USA területére. Márpedig Montanában van az amerikai interkontinentális, nukleáris töltetű rakéták fő támaszpontja, vagyis joggal feltételezhették, hogy a gyanús légi eszköz célja ezek megfigyelése, felderítése.

A kínai külügyminisztérium közleménye egyelőre nem hűtötte le a kedélyeket. A Bloomberg és az ABC News beszámolója szerint az incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta a hétvégére tervezett kínai látogatását. A Guardian kérdésére az amerikai külügyminisztérium nem erősítette meg a látogatás lemondásáról szóló híreket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.