OBH-elnök: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?

bűnügy
2023 február 03., 06:31

„Megjelenik egy cikk. Hát bazdmeg!” - mondta egy ponton Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Schadl Györgynek, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének egy 2021-es telefonbeszélgetésben.

A Telex cikkéről beszéltek, ami arról szólt, hogy gyakorlat nélkül nevezték ki kúriai bíróvá Hajas Barnabás jogászt. Varga Zs. András, a Kúria elnöke válaszul a bírói függetlenség elleni támadásról írt közleményében.

Schadl és Senyei ezen a közleményen értetlenkedtek a hatóság által lehallgatott beszélgetésükben, írja most szintén a Telex.

„Megjelenik egy cikk, aminek a kétharmada tulajdonképpen igaz. Hát a Barnusnak van bírói gyakorlata? (...) És hogyha ezt valaki leírja, az nem a bíróság megsértése. (...) Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?” - kérdezte Senyei, aki az OBH elnökeként a magyar bíróságok központi igazgatásáért felel.

Schadl mélyen egyetértett vele: „Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat.”

„Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?” - válaszolta Senyei, aki szerint a cikk nem sértette meg a bírókat.

„Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon” - ütötte tovább Schadl.

photo_camera Senyei György, az OBH elnöke Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Schadl és Senyei beszélgetésének első részéről tavaly már beszámoltunk. A nyomozati iratokból kiderült, hogy Schadl, a Völner-ügy kulcsfigurája ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben.

Bosszúhadjáratot indított a bíró ellen, és Senyeit is felhívta, aki találkozót szervezett neki Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével (a bírót foglalkoztató Pesti Központi Kerületi Bíróság a Fővárosi Törvényszék alá tartozik).

„Dr. Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével 2021. évben néhány alkalommal beszéltem telefonon. E beszélgetéseknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt” - válaszolta akkor Senyei. A Telex most megkereste az OBH-t, ami továbbra is fenntartja ezt a nyilatkozatot.

Senyei vizsgálatot rendelt el Tatár-Kis és Schadl találkozója ügyében, de az eredményt titkosította.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.