A kormánynak gyűjtenek pénzt az olasz operaházak, hogy megvehessék Verdi házát

ZENE
2023 február 05., 10:48

Verdi-előadásokkal segítenének az olasz kormánynak a helyi operaházak, hogy az megvásárolhassa a zeneszerző vidéki otthonát és múzeumot csinálhasson belőle, írja a Guardian. A lap szerint Guiseppe Verdi örökösei húsz éven át veszekedtek a 19. században épült Sant'Agata di Villanovában található villa miatt, ezért október óta árulják

30 millió euró (11,5 milliárd forint) induló áron. A Traviata, az Aida és az Otello című operák szerzőjének darabjait június közepéig országszerte játsszák az operaházak, a bevételt pedig az olasz kormánynak adnák, hogy vegye meg az ingatlant, amelyhez egyébként elővásárlási joga van. A kormány idei költségvetése 20 millió eurót különített el a házra.

photo_camera Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP
photo_camera Fotó: STEFANO SCATA'/Photononstop via AFP

Az ingatlan tulajdonosa jelenleg a Carrara Verdi család négy tagja, akik a zeneszerző unokatestvérének, Maria Filomena Verdinek a leszármazottai. Mivel a Carrara Verdi-testvérek húsz éven át veszekedtek azon, hogy mit kezdjenek a házzal, és mivel egyikük sem engedheti meg magának, hogy kivásárolják egymást, az olasz legfelsőbb bíróság döntött úgy, hogy meg kell válniuk tőle.

A villában - ami részben eddig is múzeumként üzemelt - körülbelül 7600 Verdihez tartozó tárgyat, köztük a fésűjét, a kéziratait és a zongoráját is őrzik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.