Szigorúbban ellenőrizteti az Ukrajnából érkező gabonát az agrárminiszter

mezőgazdaság
2023 február 06., 11:51
comments 7

Szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el a kormány az Ukrajnából érkező gabonák esetében. Az Európai Bizottság tavaly májusban szolidaritási folyosókat hozott létre, hogy segítse Ukrajnát a mezőgazdasági áruk exportjában. A határátlépések megkönnyítése érdekében felszólították a nemzeti hatóságokat, hogy maximális rugalmassággal járjanak el, valamint biztosítsanak megfelelő számú személyzetet a határátkelőhelyeken az eljárások felgyorsítása érdekében. Többek között azt is kezdeményezték, hogy egy évre függesszék fel az Európai Unióba irányuló valamennyi ukrán exportra kivetett behozatali vámokat.

Tavaly szeptember közepén a közlekedési államtitkár még egy kommentben ismerte el, hogy miközben minden lehetséges eszközzel segítik az ukrán gabona vasúti kiszállítását, az aszály miatt Magyarország is importra szorul idén, ezért mi is vásárolunk Ukrajnától. Főleg kukoricát.

photo_camera Illusztráció: Olekszandr Lapin/NurPhoto via AFP

Ezért főleg az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait elárasztotta az ukrán gabona.

Miközben Magyarországra 2021-ban csak 5 tonna kukorica érkezett Ukrajnából, ez a mennyiség tavaly 900 ezer tonnára ugrott. Múlt hétfőn a magyar kormány más kelet-európai tagállammal együtt az Európai Bizottságtól kért segítséget, mert túl sok kukorica jött be tavaly Ukrajnából. Kérték, hogy tegyen valamit az Ukrajnából beáramló gabonaimport megfékezéséért, mert valamennyi érintett tagállamban zavart okozott a piacon.

A magyar Agrárminisztérium hétfői közleménye szerint Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária nem véletlenül fordult az Európai Bizottsághoz, hogy hozzon azonnali intézkedéseket az Ukrajnából beérkező gabonaimport megfékezésére. A sokkal kevésbé szigorú termelési feltételek mellett előállított importtermények ugyanis letörik az árakat, jelentős versenyhátrányt okozva az Ukrajnával szomszédos országok gazdáinak. „Brüsszel azonban nem segít, és továbbra sem tesz semmit annak érdekében, hogy megszüntesse a magyar gazdák versenyhátrányát.”

Ezért Nagy István agrárminiszter szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel az Ukrajnából érkező gabonák esetében.

Nagy István agrárminiszter kaszál a Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny aratóversenyén Jászapáti határában 2021. június 26-án
photo_camera Nagy István agrárminiszter kaszál a Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny aratóversenyén Jászapáti határában 2021. június 26-án Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Szerinte a magyar gazdákat hátrány érte amiatt, hogy egy szolidaritási folyosó nem megfelelően működik. Hozzátette, hogy továbbra is minden segítséget és támogatást megadnak ahhoz, hogy a gabona eljusson az eredeti céljához, az afrikai és a közel-keleti fogyasztókhoz. Viszont, ami a magyar piacra érkezik, azzal a gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik alá.

Az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelőssége, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használhat csak fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálni fogja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.