Delbos-Corfield: Magyarország konkrét veszélyt jelent az EU-ra, hiszen a titkosszolgálatai az oroszoknak szivárogtatnak

eu
2023 február 07., 21:00
comments 21

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő a brüsszeli városházán rendezett „Városok a jogállamért” nevű rendezvényen azt mondta, Magyarország és Lengyelország szisztematikus jogállamisági problémákkal küzd. Szerinte a jogállamiság helyzete Magyarországon olyan mértékben romlott, hogy nehéz hinni abban, hogy a helyzet könnyen megfordítható. Bár úgy tűnik, demokrácia van Magyarországon, a tekintélyelvű rendszer kiépítésének lassú folyamata tapasztalható – mondta.

Az Európai Parlament a vezetésével szeptemberben jelentést fogadott el, ami szerint az EU-s értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának. Bár „már unalmas” a jogállamiság magyarországi kérdésével foglalkozni az EP szinte minden plenáris ülésén, szükség van az újabb és újabb jelentésekre – mondta.

Azt mondta: Magyarország konkrét veszélyt jelent az EU-ra, hiszen köztudott, hogy a magyar titkosszolgálatok szivárogtatnak Oroszországnak, továbbá az ország élen jár a hamis hírek terjesztésében, a hírek cenzúrázásában és a félelem keltésében a lakosság körében. „Tanulni kell a magyar esetből. Az Európai Uniónak meg kell tanulnia megvédeni magát a belülről érkező támadásokkal szemben” – mondta a zöldpári EP-képviselő.

Gwendoline Delbos-Corfield az EP budapesti irodájában 2021. október 1-én.
photo_camera Gwendoline Delbos-Corfield az EP budapesti irodájában 2021. október 1-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az Euronews szerint Delbos-Corfield azt mondta: „Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál. Ez egy konkrét veszély. Miért? Először is azért, mert mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Itt persze nem a városvezetésről van szó. Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

Arról is beszélt, mekkora teret nyert Magyarországon a manipuláció: „Mindössze tíz évre volt szükség a félrevezetés kiépítéséhez, ez számomra elképesztő. A legutóbbi választásokat a Fidesz két dologra építette. Az első az volt, hogy a kormány elhitette az emberekkel, hogy az Európai Unió fiatal magyarokat küldene a háborúba, Ukrajnába. A második dolog egy teljes képtelenség volt arról, hogy az Európai Unió az iskolás gyermekek nemének megváltoztatására készül. Számomra hihetetlen, hogy egy ennyire elképesztő információ terjedhet egy országban, és ezt tényleg elhiszik az emberek.”

Delbos-Corfield szerint az EU már elkésett a reakcióval, és félő, hogy a folyamatot már nem lehet visszafordítani, az EU feladata most már inkább az, hogy a folyamat „ne legyen fertőző, és ne terjedjen át más tagállamokra”.

Karácsony: A jogállamiság védelmében létrehozott eszközök gyengék, az alkalmazásuk lassú

Karácsony Gergely a beszédében azt mondta, a jogállamiság helyzete élet és halál kérdése, Magyarország nagyon messze áll azon elvárások megvalósításától, amiket az EU a csatlakozni váró országoktól is elvár. Budapest főpolgármestere szerint a demokrácia vagy a jogállamiság fenntartása nem egyirányú, lehetőség van a visszafordulásra, ami a sorolt értékek gyengülését eredményezi. Szerinte a jogállamiság védelmében létrehozott eszközök gyengék, az alkalmazásuk lassú, többek között ez tette lehetővé, hogy „hibrid rezsim” jöhessen létre az EU-n belül.

Úgy vélte, Budapest és az európai városok legtöbbje jobban megfelel a jogállamiság és a demokrácia elvárásainak, mint a központi kormányzatok. Azokban az országokban, ahol a jogállamiság és a demokrácia hiányokkal küzd, a fővárosok a jogállamiság szigetét jelentik – mondta Karácsony, aki szerint a városok támadásoknak vannak kitéve egyebek mellett az EU-s források kiutalásának visszatartása által. Mivel ezek a városok működésük határaihoz értek, a jogállamiság helyreállításának nemcsak elméleti, hanem gyakorlati jelentősége is van, ezért is szükséges az európai fővárosok együttműködése az uniós források helyi szintű elosztása érdekében – mondta Karácsony. (Euronews, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.