Magnus Carlsen szerint ki kell rakni az oroszokat a sakkversenyekről

sport
2023 február 07., 13:19
comments 11
Magnus Carlsen 2021. december 8-án Dubajban.
photo_camera Magnus Carlsen 2021. december 8-án Dubajban. Fotó: Giuseppe Cacace/AFP

Magnus Carlsen szerint az orosz versenyzőket el kell távolítani a sakkversenyekről. A világbajnok sakkozó erről a norvég TV2-nek adott interjújában beszélt kedden.

„Minden nap, amikor folyik a harc, egyre furcsább az oroszok ellen játszani. Régebben úgy gondoltam, hogy alaposan át kell gondolni, mielőtt felfüggesztik a sportolókat, most viszont, ahogy tovább húzódik a háború, egyre inkább meg vagyok győződve arról, hogy az oroszoknak nem szabad játszaniuk. De nem én hozom meg a döntéseket.”


A sakkozók nemzetközi szövetsége (FIDE) tavaly márciusban eltiltotta Oroszország és Fehéroroszország válogatottjait a csapatversenyektől, de a sakkozók egyéni versenyeken azóta is versenyezhetnek a FIDE zászlaja alatt.

A 32 éves Carlsen, aki 2013 óta, azaz lassan tíz éve a klasszikus sakk világbajnoka, legutóbb, 2021-ben épp egy orosz játékos, Jan Nyepomnyascsij ellen védte meg címét.

Júliusban a kellő motiváció hiányára hivatkozva Carlsen aztán visszalépett a sakkvilág koronájáért idén vívandó újabb páros mérkőzéstől, amelyen újfent a világbajnok-jelöltek tornáján első Nyepomnyascsij lett volna az ellenfele. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.