Több mint tízszer lőttek rá egy kerekesszékes fekete férfira a rendőrök

külföld
2023 február 07., 05:43

Újabb videókat és hangfelvételeket tett közzé a Los Angeles-i rendőrség arról az esetről, amely egy hónappal ezelőtt történt, és amely során a rendőrök lelőttek egy amputált lábú, kerekesszékes fekete férfit, amiért nem volt hajlandó eldobni a henteskést a kezéből.

A videón látni, hogy a férfi megtámadott egy másik embert a kezében lévő késsel, majd a helyszínre érkező rendőrök lelőtték őt, amikor megpróbált elmenekülni. Ez csak a térfigyelő kamerák felvételein látszik, a kiérkező rendőrök ugyanis nem viseltek testkamerát.

A felvételek szerint miután a kerekesszékes férfi menekülni kezdett, a rendőrök üldözőbe vették és fegyvert fogtak rá. A BBC beszámolója szerint ezután azt látni, hogy a férfi a földre zuhan, és három rendőr áll körülötte, akik továbbra is fegyvert fognak rá. A jelentések szerint közel egy tucatszor lőtték meg a földön fekvő férfit.

A férfi családjának ügyvédje az ügyben csak annyit reagált: „Semmi sem indokolja, hogy tizenegyszer hátba lőjenek egy amputált lábú embert”.

link Forrás

A történtek után napokkal a rendőrség közölte, hogy a férfi egy olyan támadás gyanúsítottja volt, amely során az áldozat „életveszélyes szúrt sebet kapott, ami miatt összeomlott a tüdeje és belső vérzése alakult ki”. A rendőrség később közölte, hogy az áldozat állapota már stabil.

A kerekesszékes férfi a rendőrök szerint azzal fenyegetőzött, hogy a rendőrökre dobja a kést, majd kétszer is megpróbálták megállítani sokkolóval, de miután ez nem sikerült, inkább rálőttek. Tizenegyszer.

Mindez az Egyesült Államokban, a Tyre Nichols halála miatti vizsgálatok közepette történt. Az ügyben már több rendőrrel szemben emeltek vádat. (BBC)