Nem épülhet meg a szénbánya a Nagy-korallzátony mellett

külföld
2023 február 08., 07:16
comments 6

Nem adta meg az engedélyt az ausztrál környezetvédelmi miniszter Clive Palmer bányamágnás szénprojektjére, mert az túl nagy kockázatot jelentene a közelben lévő Nagy-korallzátonyra. Ez első alkalom, hogy egy szénbánya engedélyét a szövetségi környezetvédelmi törvények miatt nem adják meg.

A Nagy-korallzátony.
photo_camera A Nagy-korallzátony. Fotó: Sarah Ackerman / Flickr / Wikimedia Commons CC BY 2.0

„A káros környezeti hatások egyszerűen túl nagyok” - mondta Tanya Plibersek környezetvédelmi miniszter a közösségi médiában közzétett videóban. „A nyílt szénbánya kevesebb mint 10 kilométerre van a Nagy-korallzátonytól, a szennyezés és a zátony visszafordíthatatlan károsodásának kockázata nagyon is valós”.

link Forrás

Plibersek elmondta, hogy hivatalához tíz munkanap alatt közel kilencezer lakossági beadvány érkezett az üggyel kapcsolatban. A Central Queensland Coal nem reagált Reuters megkeresésére.

Környezetvédelmi szakértők szerint az UNESCO világörökségi listáján szereplő Nagy-korallzátony az éghajlatváltozás és az óceánok felmelegedésének jelentős hatásaitól szenved. Egy 2022-es felmérés szerint Ausztrália természeti környezete nagyon rossz állapotban van: 19 ökoszisztéma áll az összeomlás szélén, Ausztráliában ma már több nem őshonos növényfaj található, mint őshonos, és az ország több fajt veszített kihalás következtében, mint bármely más kontinens. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.