Épp zajlik a hatodik tömeges fehéredési esemény a Nagy-korallzátonyon

klímaváltozás
2022 március 17., 17:57

Elkezdődött a hatodik tömeges fehéredési esemény a Nagy-korallzátonyon - állítja Terry Hughes, az ausztráliai James Cook Egyetem korallkutatója. A professzor szavait pedig nem csupán azért veszi komolyan mindenki, mert ő a világ talán legelismertebb korallkutatója, hanem azért is, mert rendszeresen monitorozza a korallzátony helyzetét.

link Forrás

A korallok fehéredése komplex folyamat, de a lényege annyi, hogy valamilyen stressz hatására sérülnek a korall szöveteiben, a korallal szimbiózisban élő egysejtű algák, azaz a zooxanthellák. Általában csökken a fotoszintetikus pigmentek száma az algákban, de szélsőséges esetben ki is lökődhetnek. Mivel ezek az algák adják a korallok színét, távozásukkal láthatóvá válik a korall mészkőváza. A mészkő, azaz a kalcium-karbonát pedig fehér, így a korall is fehér lesz, ezért nevezzük fehéredésnek ezt a jelenséget.

A zooxanthellák kilökődése nem öli meg azonnal a korallt, a fehéredés ezért gyakran visszafordítható. Viszont ha a fehéredést okozó stresszhatás kitart, és az algák nem térnek vissza, akkor a korall elpusztul. Ha a korall és az algák közötti kapcsolat megfelelő, akkor az algák felhasználják a korall anyagcsere-végtermékeit (elsősorban a nitrogént), cserébe oxigént, glükózt, glicerint és aminosavakat állítanak elő, amiket a korall köszönettel fel is használ. A korall, ami ugye egy helyhez kötött állat, tápanyagainak kb. 90 százalékát ezektől az algáktól kapja. Ha az algák eltűnnek, a korall lényegében éhezik, így idővel általában el is pusztul.

Hughes professzor szerint most is több száz kilométeres szakaszokon tapasztalható fehéredés a Nagy-korallzátonyon, ezért is indokolt tömeges fehéredési eseménynek nevezni a jelenséget. Ha elfogadjuk Hughes javaslatát, akkor ez 1998 óta a hatodik tömeges fehéredési esemény, és látszik az is, hogy egyre gyakoribbak ezek a kataklizmák. Volt tömeges fehéredési esemény 1998-ban, 2002-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban is. Évek óta figyelmeztetnek a kutatók, hogy ha így megy tovább, a tömeges fehéredési események évente be fognak következni.

photo_camera Fotó: -/AFP

A tömeges fehéredési eseményeket több dolog is kiválthatja. Ha például egy nagy vihar huzamosabb ideig felkavarja a tengert, akkor nemcsak a korallok vázát rongálja, de a korallokkal szimbiózisban élő algák számára is megnehezíti az életet, mert a zavaros vízben nem jut le a napfény a korallokig, így az algák nem tudnak fotoszintetizálni.

De a legtöbb tömeges fehéredési eseményt nem ez okozta, hanem a tenger folyamatos melegedése. Ezt bizonyítja, hogy a fehéredés rendre akkor következik be, amikor a legmelegebb a tenger a Nagy-korallzátony körül, azaz márciusban.

Most is a meleg miatt szenvednek a korallok és az algák, Hughes és társai mérései szerint a korallzátony körül szinte mindenhol legalább 1, de akár 2 Celsius-fokkal is melegebb a víz most, mint általában.

A szakértők készültek is erre, ugyanis már tavaly decemberben is rekordokat döntött a vízhőmérséklet, és - mit ad isten - a korallok fehéredtek is, mintha parancsra tennék. Legtöbbjük azonban januárban és februárban - átlagos vízhőmérséklet mellett - felépült. Most viszont újra túl meleg a víz, és félő, hogy egy ilyen december után ezt már sok korall nem fogja túlélni.

És miért aggódjak én a korallokért? Hol voltak a korallok '56-ban?

A korallok pusztulása rendkívül súlyos ökológiai katasztrófa. A korallzátonyok a legösszetettebb vízi ökoszisztémák, szárazföldön kb. az esőerdők sokszínűsége és komplexitása vetekedik csak az övékével. A tengeri élővilág fajainak legalább negyede kötődik a korallzátonyokhoz legalább élete egy szakaszában, pusztulásukkal tehát nemcsak közvetlen környezetükben, hanem sokkal messzebb is összeomlanának a tengeri táplálékláncok.

photo_camera Fotó: RAY BERKELMANS/AFP

A Nagy-korallzátonynak pedig külön gazdasági haszna is van: pusztító erejű tengeri viharoktól oltalmazza Ausztrália keleti partvidékének jelentős részét.

Az ausztrál kormány szán is pénzt a védelmére, január végén bejelentették, hogy további 1 milliárd ausztrál dollárt, azaz kb. 246,5 milliárd forintot szánnak ilyen célra a következő évtizedben, de a programjaik szinte kizárólag helyi vízminőség-javításról, hőtűrő korallfajok tenyésztéséről és a korallevő tengeri csillagok lehalászásáról szólnak. Kutatók és környezetvédők szerint azonban ez nem elég: a hatékony fellépéshez azonnal és drasztikusan csökkenteni kellene az emberi üvegházgáz-kibocsátást is, a vizek további melegedése ugyanis csak ezzel lenne megelőzhető, vagy talán már ezzel sem.

Az ausztrál kormány azonban nem ezen az úton jár, ők szeretnének minél több pénzt keresni a fosszilis tüzelőkből nyert energián, amíg még lehet.

Hogy ne kelljen szembenézni a problémával, még az ellen is körmük szakadtáig harcolnak, hogy az UNESCO veszélyben lévő világörökségi területté nyilvánítsa a Nagy-korallzátonyt. A szervezet szakértői évek óta javasolják a helyszín világörökségi státuszának ilyen megváltoztatását, ebben az esetben ugyanis az UNESCO szakemberei is kéréseket fogalmazhatnának meg az ausztrál kormány felé a korallzátony védelmével és kezelésével kapcsolatban. Ha pedig a kormány nem teljesíti ezeket, elvehetik a korallzátony világörökségi státusát. Persze nem olyan óriási fenyegetés az ilyesmi, az ausztrál kormány mégis évek óta küzd diplomáciai eszközökkel az UNESCO szakembereinek ajánlásai ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.