Ausztrália leszereli a kínai gyártású térfigyelő kamerákat

külföld
2023 február 09., 06:43

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok után most Ausztrália távolítja el a kínai gyártású térfigyelő kamerákat a számára érzékeny területekről.

photo_camera 👀 Fotó: VALENTINE CHAPUIS/AFP

Nemzetbiztonsági okokból több felmérést végeztek a kormány számára fontos épületekben, és több mint kétszáz helyszínen, szinte minden minisztériumban találtak kínai kamerákat, beleértve a külügyi és a védelmi minisztériumot is. A nagyjából 900 felügyeleti berendezés a kínai Hikivision és a Dauha vállalatok gyártmányai, ami ausztrál vezetők szerint aggodalomra adhat okot, hiszen nem tudhatják biztosan, hogy az eszközök által gyűjtött adatokat továbbítják-e a kínai titkosszolgálatoknak.

Richard Marles védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta, a kormány megkeresi és eltávolítja a kamerákat, de nem hiszi, hogy túl kéne reagálni az ügyet. „Ez egy jelentős dolog, amire felhívták a figyelmünket, ki fogjuk javítani” - mondta, hozzátéve, hogy a kamerák a hivatalba lépése előtt kerültek fel.

Míg a Dauha nem reagált a BBC megkeresésére, a Hikivision szóvivője szerint alaptalan a félelem, mivel állításuk szerint a vállalatnak nincs hozzáférése a felhasználók adataihoz, így nem is tudná továbbítani azokat egy harmadik félnek.

Múlt hét pénteken a Pentagon közölte, hogy pár napja egy kínai felderítő ballon kering amerikai légtérben. A ballont azóta lelőtték, Kína és az Egyesült Államok között pedig egyre feszültebb a kapcsolat.

Kína és Ausztrália kapcsolata 2018-ban romlott meg, amikor Canberra letiltotta a Huawei-t 5G-s hálózatáról, Kína pedig válaszképp kereskedelmi korlátozásokat és vámokat vezetett be az ausztrál exportra. 2022-ben ugyanakkor az új kormány hatalomra kerülésével a két ország között javulni kezdett a hangulat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.