Nemkívánatos akkumulátorok, tiltakozó orvosok és tanárok: jön az év második kormányinfója

45 poszt
Időrend
2023 február 09., 10:46

Ha ott tartunk GDP-ben, mint Portugália, miért nem tartunk ott tanárbérekben is?

Nyáron maga Gulyás beszélt erről a kedvező gazdasági fejleményről. Ehhez képest a legalacsonyabb portugál tanári fizetés 1100 euró (460 ezer forint), ami a duplája a magyar legalacsonyabb tanári fizetésnek.

Gulyás erre a kormány hónapok óta tartó kommunikációjának megfelelően arról kezdett beszélni, hogy az ellenzék áskálódása miatt nem érkeznek meg az uniós pénzek, amiből a béremelést is finanszíroznák.

2023 február 09., 10:44

Gulyás nem porciózná a felelősséget, hogy ki kommunikál rosszul akkumulátorgyár-ügyben

Szerinte választ kell adni a felmerülő kérdésekre, előzetes egyeztetésre van szükség a tények tiszteletben tartásával, márpedig elhangzottak hisztériakeltő állítások is. Szerinte a kormány és a debreceni önkormányzat is igyekszik megnyugtató választ adni ezekre a kérdésekre. (Ez jóval enyhébb megfogalmazás ahhoz képest például, hogy Szijjártó Péter folyamatosan idegen érdekek kiszolgálóiként állítja be a tiltakozókat.)

2023 február 09., 10:43

Be tudja tartatni a kormány a környezetvédelmi előírásokat?

A szankciónak arányosnak kell lennie a jogsértéssel, válaszolta Gulyás arra a felvetésre, hogy Gödön 2016 óta nem volt talajvízellenőrzés, a Samsung pedig pár százezres bírságokat kapott.

2023 február 09., 10:41

Van-e mulasztása a kormánynak abban, hogy nem találnak itt elég képzett mérnököt a nemzetközi cégek?

Számtalan tényező áll amögött, hogy egy cég hová viszi az innovációs központját, válaszolta Gulyás a 444 kérdésére. Szerinte egyre több cég végez itt magas hozzáadott értékű tevékenységet is.


2023 február 09., 10:40

Hozzáadott érték nélkül

Gulyás kérdésünkre elismerte, hogy az akkumulátorgyár beszállítóinak többsége nem magyar. Kérdésünkre, hogy akkor hogyan segítené az akkumulátorgyártás a miniszterelnök által megfogalmazott célját, a kiemelkedést a közepes jövedelmű országok csapdájából. "Nagyon" - közölte a miniszter, amit azzal próbált alátámasztani, hogy a nem magyar beszállítókkal dolgozó akkumulátorgyár majd beszállítója lehet a nem magyar alkatrészekkel dolgozó autógyáraknak.

2023 február 09., 10:40

A kormánypárti Debrecen más, mint az ellenzéki Göd vagy Dunaújváros

"Lehetséges, hogy a magyar állam csak résztulajdont szerez a reptérben - olyan konstrukciót érdemes elképzelni, mint a Vodafone-nál, hogy segítenek egy cégnek tulajdonhoz jutni" - kérdezte riporterünk, Czinkóczi Sándor. Gulyás szerint az államnak csak jó, ha egy magánbefektető besegít neki. Arról nem tudott nyilatkozni, hogy a magyar állam csak tulajdont, vagy többségi tulajdont akarna-e szerezni. Kérdésünkre azt mondta, hogy Debrecenben nem terveznek különleges gazdasági övezetet létrehozni az akkumulátorgyár helyén, mint tette azt Iváncsán és Gödön, két olyan beruházás esetén, ahol a helyi önkormányzatok ellenezték azt. Gulyás szerint azért nem, mert Debrecen esetén nem merülnek fel joggal azok a problémák, amelyek Iváncsa és Göd esetén felmerültek - vagyis Debrecen kormánypárti önkormányzata nem gördít akadályokat a kormánynak oly fontos beruházás elé.

2023 február 09., 10:31

Túl nagy volt a tisztek aránya

"Sajtóhírek szerint legalább 110 főtisztet menesztettek, pontos ez a szám?" - érdeklődött Spirk József a 24.hu részéről. Gulyás válasz helyett arról beszélt, hogy indokolt volt a leépítés, mert nagyon sok tiszt jut a magyar hadseregben a harcállományra. Gulyás szerint a hadsereg ütőképessége szempontjából fontos az átalakítás, de azt nem fejtette ki, hogy a tisztek kirúgása - bár a tiszt-honvéd arányon vitathatatlanul javít - mennyiben járul hozzá az ugyanakkora harcállományú hadsereg ütőképességének javításához.

2023 február 09., 10:26

Gulyás szerint a Végrehajtói Kar vizsgálhatja a Schadl-ügyet, a kormány nem

Elismerte, hogy a sajtóban megjelentek alapján valóban befolyásolhatták a végrehajtói kinevezéseket. Annak nem látja jelét, hogy fideszes képviselők is részt vettek ebben, Varga Judit igazságügyi miniszterben pedig jobban bíznak, mint valaha.

2023 február 09., 10:24

Akár időkorlátos is lehet az egyetemi kuratóriumi tagság

Az RTL rákérdezett az egyetemi kuratóriumi tagság időkorlátozására, amire Gulyás hosszas fejtegetésbe kezdett arról, hogy Brüsszel folyamatosan megváltoztatja a kéréseit - amit azzal próbált alátámasztani, hogy az EU nem elégedett meg azzal az "összeférhetetlenségi szabállyal", amely nem zárta volna ki a miniszterek kuratóriumi tagságát, csak arról rendelkezett, hogy a kormánytagok bizonyos kérdésekben ne nyilváníthassanak véleményt az egyetemi kuratóriumokban. Végül annyit mondott, hogy akár időkorlátja is lehet a kuratóriumi tagságnak.

2023 február 09., 10:24

Kitartanak a KGB-s pátriárka mellett

"Mi soha nem gondoltuk azt, hogy nyolc vagy kilenc ember az döntő lehet a szankciók elfogadásánál, nem ez a virtuális nemzeti érdek" - közölte Gulyás az RTL kérdésére, hogy valóban nyolc oligarcha szankciós listáról levételéhez kötik az újabb szankciócsomag támogatását. Az RTL felvetésére, hogy KGB-s múltjára tekintettel megfontolná-e a kormány a Kirill pátriárka elleni személyi szankciókat, Gulyás némi keringő után kimondta, hogy nem, mert szerintük az egyház emberei nélkül nem lehet béke.

2023 február 09., 10:22

Százmilliárdos nagyságrendben támogatja a kormány a debreceni akkumulátorgyárat

De Gulyás nem tudja, született-e már erről döntés, mondta az RTL-nek.

2023 február 09., 10:05

Enyhíteni fogják a szélerőművek építési korlátozását

A települések határaihoz közelebb is építhetők lesznek szélerőművek.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA
2023 február 09., 10:04

Nem kapnak béremelést a közszféra dolgozói

25 százalékot kértek, de Gulyás szerint nincs erre tér a költségvetésben.

2023 február 09., 09:58

A nemzeti konzultációk kormánya szerint szükségtelen megkérdezni az embereket

Mármint arról, hogy akarnak-e gigantikus akkumulátorgyárat Debrecenbe, derült ki a kormányinfón. "Magyarországnak ez mindenféleképpen megéri" - közölte Gulyás Gergely a gigantikus gyárról, amelynek az energiaigénye a paksi erőmű éves kapacitásának negyede. Gulyás a CATL németországi akkumulátorgyárával példálózott, amely amúgy egy nagyságrenddel kisebb üzem, a száz gigawattórásra tervezett debrecenivel szemben mindössze 14 gigawattóra kapacitású. A gyár felépítéséhez adott 320 milliárd forintos támogatást azzal próbálta elkenni, hogy ezek a beruházások értéknövelők, a magyar állam vagyonát gyarapítják. "Támogatja-e a kormány hogy népszavazást tartsanak a kérdésben?" - kérdezte az ATV. Gulyás megint próbált kibújni a válasz alól, de a megismételt kérdésre végül kibökte, hogy nem támogatják, mert nem látják indokoltnak. "Ha a gyár megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, akkor ez [a népszavazás] teljesen szükségtelen". A szakértői jelentésekre, amelyek a gyár elképesztő vízigényéről szólnak, közölte, hogy "azok nem szakértők".

2023 február 09., 09:51

Addig maradhatnak az árstopok, amíg garantált az ellátásbiztonság

Gulyás nem zárta ki, hogy ilyen alapon akár április 30-a előtt is kivezessék őket. Arról, hogy az élelmiszerinfláció nem lett volna ilyen magas az ársapkák nélkül, azt mondta, valóban volt ilyen állítása a jegybanknak, de az alapvető élelmiszerek vásárlói biztosan jól jártak az intézkedéssel.

Az EU-ban Magyarországon drágulnak leginkább az élelmiszerek.

link Forrás