Kifújolták a debreceni lakossági fórumon az épülő akkumulátorgyár képviselőjét

gazdaság
2023 január 10., 05:21

Nem kérünk belőle! Nem kell! (...) Nekünk búza meg kenyér kell, nem akkumulátorgyár! Kilopták a legjobb termőföldeket! – a Debreciner által feltöltött videó szerint ilyen bekiabálásokat lehetett hallani a hangos fújolások és kifütyülések mellett azon a debreceni lakossági fórumon, ahol a város mellett építkező kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkumulátorgyár próbálta bemutatni magát.

link Forrás

2022 augusztusában jelentette be Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy „Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a CATL, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben”.

Az akkori bejelentés szerint a 221 hektáron elterülő gyárban, ami európai autógyártóknak fog akkumulátorcellákat és modulokat szállítani, kilencezer új munkahely lesz

A debreceni civilek azóta tiltakoznak a gyár megépülése ellen. És tiltakoztak a január 9-én tartott fórumon is, ahol a gyár képviselője próbálta magyarázni a cég létjogosultságát, miközben Papp László fideszes polgármester próbálta nyugtatni a kedélyeket.