Nyugdíjasok tüntettek Vuhanban egy egészségügyi reform ellen

Egészségügy
2023 február 09., 18:14

Több ezren, főleg idősek tüntettek szerdán Vuhanban, írja a Guardian, miután a kormány olyan egészségbiztosítási reformot jelentett be, amely csökkentené az ingyenesen elérhető egészségügyi ellátás mértékét. Szemtanúk szerint többeket elvittek a rendőrök.

A lap szerint a tüntetők - akik esőkabátban, esernyőkkel gyülekeztek a város önkormányzata előtt - követelik, hogy vonják vissza az intézkedést, amely a nyugdíjasoknak maximálisan igényelhető havi 4000 jüan egészségbiztosítási keretösszeget több mint felére, akár 1300 jüanra csökkentené. A Szabad Ázsia Rádió szerint a tüntetők többsége a vuhani vas- és acélgyár nyugdíjas munkavállalója, de sok elégedetlen lakos is tiltakozott, akik nehezen férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz - és olyanok is, akik a jövőjük miatt aggódnak.

A járványkorlátozások decemberi lazítása után - amelyet szintén tüntetésekkel ért el a lakosság - beindult Covid-hullám épp már túl van a csúcspontján Kínában, a halálos áldozatok és a kórházban ápoltak száma is gyorsan csökken. Bár a vuhani hatóságok nem reagáltak közvetlenül a tiltakozásra, egy nappal az akció után a kormány honlapján megjelent egy jelentés, amely az egészségbiztosítási reformmal kapcsolatos panaszokkal foglalkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.