Politikai álmodozásnak tűnik a tenger alatt azeri „zöld” áramot hozó vezeték terve

energia
2023 február 09., 05:23
comments 17

Ilham Alijev azeri elnök nemrég Budapesten járt, Orbán Viktor pedig mosolyogva, bár kicsit rekedten fogadta őt a Várban. Itt látványosan aláírtak dolgokat, kezet ráztak, majd Orbán díszebéden méltatta a diktátornak is csúfolt autoriter államfőt, mondván, nagyon sokat tanult Alijevtől arról, hogyan kell jól vezetni egy országot.

Alijevet és Orbánt nemcsak az illiberális államirányítás szeretete és gyakorlata köti össze, hanem – ahogy ezt a magyar miniszterelnök nagyon sokat hangoztatta – az energia kérdése is. Azerbajdzsánnak van, Magyarországnak kell, tehát Magyarország elhozná Azerbajdzsánból.

Az egyik erre irányuló projekt, amit a kormány szeret emlegetni, és amiről Alijev mostani látogatása során is szó volt, az, hogy Azerbajzsdánból és Grúziából hoznának zöld áramot egy, a Fekete tenger alján húzódó, több mint 1000 kilométer hosszú vezetéken. A projektről már megállapodást is aláírt a grúz, az azeri, a román és a magyar kormány, ám közben még nagyon sok kérdés megválaszolatlan.

Például, hogy van-e bármi értelme, meg lehet-e építeni, meg hogy van-e egyáltalán Azerbajzsánban és Grúziában annyi megújuló áram, hogy jusson belőle Magyarországnak is. Kérdés az is, hogy Magyarország tényleg kulcsszerepet kaphat-e ezzel a keletről érkező energia elosztásában, ahogy Orbán Viktor állítja. Ezekre próbáltunk választ találni.

Hangzatos tervek

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.