Zelenszkij az Európai Parlamentben: Több uniós ország is repülőket küldene Ukrajnának

háború
2023 február 09., 15:03

Több uniós vezető is repülőgépekkel látná el Ukrajnát az orosz invázió elleni küzdelemhez, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön az Európai Parlamentben. A Reuters szerint Zelenszkij további részleteket nem közölt a fogadalmakkal kapcsolatban, és eddig egyetlen európai ország sem erősítette meg az értesülést, de ha így lenne, az óriási fordulatot hozna Ukrajna nyugati katonai támogatásában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) Pedro Sanchez spanyol-, Klaus Iohannis román-, Mateusz Morawiecki lengyel- és Ulf Kristersson svéd államfőkkel
photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) Pedro Sanchez spanyol, Klaus Iohannis román, Mateusz Morawiecki lengyel és Ulf Kristersson svéd államfőkkel Fotó: JOHANNA GERON/AFP

"Több európai vezetőtől hallottam, hogy készen állnak megadni nekünk a szükséges fegyvereket és katonai támogatást, beleértve a repülőgépeket is",mondta sajtótájékoztatóján az ukrán elnök, majd hozzátette, hogy jelenleg „számos kétoldalú tárgyalása" van, de fel fogja vetni a vadászgépek és egyéb katonai repülők kérdését is. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a mai napon egy szibériai tankgyárban tett látogatást, ahol azt mondta: Oroszország növeli a harckocsik gyártását, válaszul arra, hogy a nyugat fegyverekkel látja el Ukrajnát.

Az Európai Tanács ülésére Brüsszelbe csütörtökön ellátogató ukrán elnököt az uniós állam- és kormányfők vastapssal fogadták. Orbán Viktor látványosan nem tapsolta meg az érkező Zelenszkijt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.