Kirúgták az igazgatót a moszkvai Tretyakov Galériából, mert nem volt elég hazafias

propaganda
2023 február 10., 07:02
comments 5

Kirúgták az igazgatót világ egyik leghíresebb múzeumából, a moszkvai Tretyakov Galériából, mert nem találták elég hazafiasnak sem őt, sem a múzeum gyűjteményét. Zelfira Tregulova székébe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magas rangú tisztviselőjének lányát ültetik, akinek alig van képzőművészeti tapasztalata.

Szemben a 67 éves Tregulovával, aki művészettörténész, egész pályafutása alatt múzeumokban dolgozott és világszerte rendezett kiállításokat, utódja, a nála jóval fiatalabb Jelena Pronicseva politológiát tanult. Dolgozott a Gazprombank külgazdasági osztályán, az orosz parlament alsóházában, majd a moszkvai Politechnikai Múzeum igazgatója lett - de az az egész kinevezése alatt zárva volt.

Zelfira Tregulova 2017-ben
photo_camera Zelfira Tregulova 2017-ben Fotó: FRIEDEMANN KOHLER/dpa Picture-Alliance via AFP

A kirúgott igazgató január végén fenyegető levelet kapott a kulturális minisztériumtól, amelyben azt követelték tőle, hogy számoljon be, hogyan tervezi összehangolni az állandó kiállítások tartalmát az ország „szellemi és erkölcsi értékeivel", a minisztérium pedig egy állítólagos elégedetlen Tretyakov-látogatóra is hivatkozott, aki kifogásolta, hogy a múzeum nem felel meg a „hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékek megőrzését és megerősítését célzó állami politikának”.

Tavaly novemberben hirtelen elhalasztották a Moszkvai Kortárs Biennálét, amit szintén a Tretyakov Galériában rendeztek volna, a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap szerint azért, mert a múzeum vezetése nem volt hajlandó a megszállt - Putyin szerint „törvényes népszavazással" elcsatolt - kelet-ukrajnai területekről származó propagandisztikus műveket bemutatni. Az orosz kulturális minisztérium csütörtökön közölte, hogy Tregulova szerződése lejárt.

(Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.