Schadl: Ne álljon már bele egy szájbabaszott kis járásbírósági fikabíró most már tényleg, hát az agyamat eldobom

belföld
2023 február 10., 04:59
comments 39

„Ne álljon már bele egy szájbabaszott kis járásbírósági fikabíró most már tényleg, hát az agyamat eldobom. (...) Hát a jó kurva anyjába elküldeném ezzel a baromságával”– mondja Schadl György, a végrehajtói kar korrupció miatt letartóztatott elnöke a titkársága vezetőjének a 444 birtokába jutott hangfelvételen a bíróról, akit ki akart rúgatni.

2022 januárjában a 444 írta meg, hogy Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, és úgy érezte, ebben egy bíró akadályozza. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) dolgozó bíró ugyanis kiadott egy állásfoglalást, miszerint egy már felfüggesztett végrehajtó praxisát sem lehet csak úgy átvenni. Schadl papíron azt kifogásolta, hogy a dokumentum eljutott az érintett végrehajtóhoz is, aki így sikeresen védekezett Schadl nyomulásával szemben.

Schadl dühében megkereste az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökét, Senyei Györgyöt, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék (FT) elnökével, Tatár-Kis Péterrel (a PKKB a FT alá tartozik). Tatár-Kis a napvilágra került nyomozati iratok szerint azt mondta Schadlnek, hogy nem tudja kirúgni a bírót, de el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.

Schadl György, a végrehatjói kar letartóztatott elnöke
photo_camera Schadl György, a végrehatjói kar letartóztatott elnöke. Fotó: Miskolci Egyetem

Schadl György és a munkatársa között az alábbi beszélgetés zajlott le, miután látták a bíró állásfoglalását:

  • Schadl György: Jó, mert én meg lehet, hogy akkor írok a Senyei úrnak egy hivatalos levelet.
  • Titkárságvezető: Kellene is. Mindenféleképpen.
  • Sch.: Hogy mióta lehet állásfoglalást kiállítani.
  • T.: De ezt hivatalosan is meg kell írni, Gyuri. (...) Mi megcsináljuk, és akkor megnézed.
  • Sch.: Írjátok meg légy szíves, jó? És a Senyeinak címezzük ezt a dolgot, de a tájékoztatás kérése, hogy szíveskedjen minket tájékoztatni, hogy mióta rendelkeznek a PKKB-s beosztott bírók olyan jogkörrel, hogy állásfoglalást állítsanak ki. Olyan ügyben, ami...
  • T.: Nem az ő hatása.

(...)

  • Sch.: Azért ne álljon már bele egy szájbabaszott kis járásbírósági fikabíró most már tényleg, hát az agyamat eldobom.
  • T.: Csoportvezető, csoportvezető, kérlek.
  • Sch.: A jó kurva anyjába elküldeném ezzel a baromságával.

Schadl személyiségéről árulkodó az is, ahogy Völner Pállal az Országos Bírói Tanácsban (OBT) ülő bírókon gúnyolódott egy másik hangfelvételen, ami a Telex birtokába jutott.

  • Völner: Borzasztó tehát, az ember megdöbben, hogy ezek az emberek döntenek, tudod!? Ezek büntetőbírók, és nem tudnak megfogalmazni egy határozatot. (…) Amit egyébként azért nem tudnak megfogalmazni, mert hogyha ilyen ülés van, akkor elvileg ugye van egy előterjesztés, és lenne mögötte ugye, ahogy a testületeknél szokás, kettő vagy három határozati javaslatforma.”
  • Schadl: „És akkor abból ők mazsolázhatnak.”
  • Völner: „És akkor nem a határozatot kell megfogalmaznod, hanem hogyha akarod, akkor módosítod a határozati javaslatot, de nem kell a konyhaajtóból elindulni az egésszel. Olyan szinten, és akkor mindenki ilyen nagyon okos, tudod, mert mindegyik ugye különbíró, és akkor mindegyik »még ez legyen benne, azt hagyjuk ki«. De ilyen piszlicsáré ügyekkel, mondom, hogy a sofőrjét használhatja-e mondjuk a bírósági elnök.”
  • Schadl: Ott érzik a saját fontosságukat legalább.

Ezután megállapodtak abban, hogy miután Schadl másnap úgyis meglátogatja Senyei Györgyöt (akinek szintén lenne lehetősége részt venni az OBT-ülésen), beugrik Völnerhez is. Egy másik hangfelvétel kapcsán a 444-nek Senyei azt mondta: „Dr. Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével 2021. évben néhány alkalommal beszéltem telefonon. E beszélgetéseknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt.”

Schadl Györgynek a bírókról alkotott lekicsinylő véleménye különösen annak fényében érdekes, hogy, miként megírtuk, a vizsgák lezsírozásával alkalmatlan figurákat is végrehajtói kinevezéshez juttattak, aztán cserébe elvették a későbbi jövedelmük egy jelentős részét.

Pontosítás: Cikkünk első verziójában Schadl beszélgetőtársaként tévesen a feleségét jelöltük meg, valójában a hangfelvételen ő és a titkárságvezetője hallható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.