Román szervezetek megakadályoznák a jogerős ítélet végrehajtását az úzvölgyi katonatemetőben

külföld
2023 február 13., 16:48
comments 4

A Székelyhon azt írja, akár hatósági segítségre is szükség lehet az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül elhelyezett betonkeresztek eltávolításához, miután román szervezetek bejelentették, hogy megakadályozzák a jogerős ítélet végrehajtását.

Az úzvölgyi betonkeresztek építési engedélyére vonatkozó perben pénteken hozott jogerős ítéletet a Bákói Táblabíróság. A másodfokú bírósági döntés megalapozatlannak ítélte Darmanesti (Dormánfalva) város fellebbezését, és jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, ami szerint el kell távolítani a román katonáknak törvénytelenül felállított betonkereszteket és emlékművet.

Az ügyben Csíkszentmárton községet képviselő Anja Marginean Cosma ügyvéd azt mondta: az ítéletet Darmanesti polgármesteri hivatalának kell végrehajtania, Csíkszentmárton nem teheti meg helyette, hiába található az ő területén a sírkert.

„Ha az ítélet indoklásának kézbesítése után tíz nappal a dormánfalviak nem bontják le a törvénytelen építményeket, akkor Csíkszentmárton kezdeményezhet egy új bírósági eljárást annak érdekében, hogy engedélyezzék számára a végrehajtást, vagyis az építmények eltávolítását” – idézte az ügyvédet a Székelyhon.

A kényszervégrehajtást a perhez csatlakozó Bákó megyei prefektusi hivatal és a Csíkszentmártont segítő Hargita megyei önkormányzat is kérheti, ez esetben egyesítik a kereseteket.

Az ügyvéd szerint ha erőszakkal próbálják megakadályozni az ítélet végrehajtását, akkor hatósági segítségre lesz szükség, mert egy jogerős bírósági ítéletnek érvényt kell szerezni.

Mihai Tarnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőben 2019 májusában történt erőszakos támadást és emlékműszentelést kezdeményező Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője a jogerős döntéssel kapcsolatban a közösségi oldalán jelezte: megakadályozzák a betonkeresztek és az emlékmű eltávolítását.

Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát.
photo_camera Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

„A bírósági ítélet végrehajtásának napján, a keresztek eltávolításakor jelen leszünk, ahogy 2019-ben is ott voltunk a Hősök napján, és azóta minden évben” – írta Tarnoveanu, aki felhívást intézett „az összes nacionalista szervezethez”, az ortodox kolostorok papjaihoz, hogy gyűljenek össze a keresztek körül és védjék meg a ledózerolástól.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közleményben közölte: folytatják a párbeszédet a Bákó megyei önkormányzattal, hogy az elesett román katonákat is méltó helyen lehessen eltemetni, „de az illegálisan épített betonkereszteknek el kell tűnniük”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.