Szijjártó Péter Belaruszba utazott

háború
2023 február 13., 11:53
comments 38

„Nyilván sokan fognak támadni a látogatás miatt, de a mi álláspontunk egyértelmű: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. Ha nem így cselekednénk, akkor a békére való felhívás üzenetét ma sem tudnám átadni” - posztolta Szijjártó Péter külügyminiszter, miután megérkezett Belaruszba, hogy a Vlagyimir Putyinnal szoros szövetségben álló kormány képviselőivel találkozzon.

„Az Ukrajnában zajló háború egyre durvább, egyre több ember hal meg a harcok miatt. Most emberéleteket kell menteni, azt pedig csak békével lehet.Magyarország azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború meghosszabbodásának vagy eszkalációjának kockázatával járnak. Ezt a békeálláspontot fogom képviselni a mai minszki tárgyalásaimon is.”

Szijjártó Péter a minszki repülőtéren 2023. februárjában
photo_camera Szijjártó Péter Minszkben Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Amikor Szijjártó tavaly szeptemberben Putyin portréja mellett tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel, szintén a párbeszéddel és a békével érvelt. Az viszont nem derült ki, mit kért Lavrovtól, vagy mire szólította fel a béke érdekében, és Gulyás Gergely minisztertől is hiába kérdeztük utólag. „Miután sem ön, sem én nem voltunk ott a találkozón, ezért javaslom, hogy ne próbáljuk meg kitalálni, mi történt, mert egyikünk se tudja.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.