Európai Unió: szükséges az isztambuli egyezmény ratifikálása. Fidesz: gender

nők elleni erőszak
2023 február 14., 17:48
comments 6

Lépéseket kell tennie az Európai Uniónak az isztambuli egyezmény egységes ratifikálása felé, mondta Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben. A Fidesz továbbra sem lenne hajlandó elfogadni a nők elleni erőszakról szóló dokumentumot: Hidvéghi Balázs uniós parlamenti képviselő a felszólalásában annyit tudott mondani, szerinte nem döntés kérdése, „hogy valaki férfi vagy nő”.

Az Unió – köztük Magyarország is – hat éve írta alá az egyezményt, amelynek értelmében az azt ratifikáló országok jogszabályi szinten lépnek fel a nők elleni erőszakkal szemben. Az aláírás viszont csak annyit jelent, hogy a kormány nem hozhat olyan törvényeket, amik a célkitűzésekkel szöges ellentétben állnak, a jogszabályokban akkor jelentek volna meg az egyezményben megfogalmazottak, ha azt a kormány ratifikálta volna. Ezt három éve mondvacsinált okokból,

a genderre és a migrációra hivatkozva utasítják el.

Tüntetés az isztambuli egyezmény ratifikálásáért a Kossuth téren, a Nőkért Egyesület A NEM az NEM! című demonstrációján 2014. november 30-án (Fotó: Kallos Bea / MTI)
photo_camera Tüntetés az isztambuli egyezmény ratifikálásáért a Kossuth téren, a Nőkért Egyesület A NEM az NEM! demonstrációján 2014. november 30-án (Fotó: Kallos Bea / MTI)

A fő célkitűzések közt szerepel a nőkkel elleni erőszak és a párkapcsolati erőszak megelőzése, üldözése és megszüntetése jogszabályokkal, szakpolitikával és nemzetközi együttműködésekkel, az áldozatok védelme és segítése, a nemek közti egyenlőség megteremtése különféle intézkedésekkel, és az érintett szervezetek és hatóságok támogatása, felkészítése.

Dalli rámutatott, hogy hiába az egyezmény, a nők helyzete nem javult, a nők elleni és a családon belüli erőszak, hátrányos megkülönböztetés továbbra is riasztóan elterjedt jelenség Európa-szerte. Fideszes oldalról sem változtak az érvek: Hidvéghi szerint a nők elleni erőszakkal szemben fel kell lépni, de az isztambuli egyezmény

„arról szól, hogy a gender fogalmát rá akarják kényszeríteni a tagállamokra” és „azt az abszurd elképzelést erőlteti, hogy az, hogy valaki férfi vagy nő, emberi döntés kérdése, márpedig ez biológiai tény.”(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.