Szijjártó nekiment a német kormánynak

gazdaság
2023 február 14., 16:05
comments 40

Továbbra is blokkolja a német kormány, hogy a Siemens Energy a korábbi megállapodások értelmében leszállítsa az irányítási rendszert az új paksi reaktorblokkokhoz, miközben a vállalat konzorciumi partnere, a francia Framatome már jóváhagyta azt, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közzétett videójában.

A miniszter október végén azt mondta, a Paks II. projekt valójában egy nemzetközi beruházás, amit ennélfogva nem is akadályozhatnak az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók, sem most, sem később. Azzal érvelt, hogy a fővállalkozó ugyan a Roszatom, de „a blokkok több kritikus fontosságú elemét nyugati nagyvállalatok” szállítják, az amerikai General Electric a turbinát, az irányítástechnikai rendszereket pedig a francia Framatome és a német Siemens konzorciuma.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Az irányítási rendszerek jogi szempontból kettős felhasználású technológiának számítanak, ezért az adott nemzeti exporthatóságnak kell engedélyeznie a polgári felhasználást is, amit a franciák már megtettek, a németek viszont nem, mondta a külügyminiszter.

Szijjártó szerint a franciák teljes mértékben észszerűen állnak a kérdéshez, nem politikai vagy ideológiai megközelítést alkalmaznak. A fizikai valóságból indulnak ki, ami szerinte az, „hogy a nukleáris energia igenis fenntartható, olcsó, környezetkímélő és hatékony módja az energia-előállításnak, és a jelenlegi rendkívül ingadozó, észszerűtlenül magas árakat hozó nemzetközi energiapiaci környezetben egyfajta biztonságot is ad” – fogalmazott.

„Ezzel szemben a német kormány továbbra is blokkolja, hogy a Siemens Energy a már leszerződött irányítási rendszert leszállítsa a paksi atomerőműhöz. Ez a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak is minősíthető, hiszen az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés, az energiamix összeállítása nemzeti hatáskör”– magyarázta. Hozzátette, a „német kormány két tagjának, a gazdasági miniszternek és a külügyminiszternek, akiknek engedélyezniük kellene a szállítást, semmifajta jogi alapjuk nincsen arra, hogy ezt a szállítást blokkolják, és veszélybe sodorják Magyarország jövőbeni energiaellátásának biztonságát.”

Némi földet megmozgattak már az elmúlt 9 évben, másra eddig nem futotta.
photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Szijjártó szerint nincs értelme szankciókat kivetni az orosz nukleáris iparra, sőt, fenn kell tartani az együttműködést az oroszokkal ezen a téren. De ha szankcionálni is akarnák, Magyarország azt úgysem szavazná meg.

A paksi bővítésről szóló megállapodást a 2014-es választások előtt írta alá Orbán Viktor miniszterelnök, de még mindig akadhatnak körülmények, amik akadályozhatják a projekt előrehaladását. Ahogy azt Magyari Péter a 444-en megírta, január közepén derült ki, hogy Paks II. uniós engedélyeztetése veszélybe kerülhet Paks I. üzemidejének meghosszabbításával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.