Szijjártó nekiment a német kormánynak

gazdaság
2023 február 14., 16:05

Továbbra is blokkolja a német kormány, hogy a Siemens Energy a korábbi megállapodások értelmében leszállítsa az irányítási rendszert az új paksi reaktorblokkokhoz, miközben a vállalat konzorciumi partnere, a francia Framatome már jóváhagyta azt, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közzétett videójában.

A miniszter október végén azt mondta, a Paks II. projekt valójában egy nemzetközi beruházás, amit ennélfogva nem is akadályozhatnak az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók, sem most, sem később. Azzal érvelt, hogy a fővállalkozó ugyan a Roszatom, de „a blokkok több kritikus fontosságú elemét nyugati nagyvállalatok” szállítják, az amerikai General Electric a turbinát, az irányítástechnikai rendszereket pedig a francia Framatome és a német Siemens konzorciuma.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Az irányítási rendszerek jogi szempontból kettős felhasználású technológiának számítanak, ezért az adott nemzeti exporthatóságnak kell engedélyeznie a polgári felhasználást is, amit a franciák már megtettek, a németek viszont nem, mondta a külügyminiszter.

Szijjártó szerint a franciák teljes mértékben észszerűen állnak a kérdéshez, nem politikai vagy ideológiai megközelítést alkalmaznak. A fizikai valóságból indulnak ki, ami szerinte az, „hogy a nukleáris energia igenis fenntartható, olcsó, környezetkímélő és hatékony módja az energia-előállításnak, és a jelenlegi rendkívül ingadozó, észszerűtlenül magas árakat hozó nemzetközi energiapiaci környezetben egyfajta biztonságot is ad” – fogalmazott.

„Ezzel szemben a német kormány továbbra is blokkolja, hogy a Siemens Energy a már leszerződött irányítási rendszert leszállítsa a paksi atomerőműhöz. Ez a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak is minősíthető, hiszen az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés, az energiamix összeállítása nemzeti hatáskör”– magyarázta. Hozzátette, a „német kormány két tagjának, a gazdasági miniszternek és a külügyminiszternek, akiknek engedélyezniük kellene a szállítást, semmifajta jogi alapjuk nincsen arra, hogy ezt a szállítást blokkolják, és veszélybe sodorják Magyarország jövőbeni energiaellátásának biztonságát.”

Némi földet megmozgattak már az elmúlt 9 évben, másra eddig nem futotta.
photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Szijjártó szerint nincs értelme szankciókat kivetni az orosz nukleáris iparra, sőt, fenn kell tartani az együttműködést az oroszokkal ezen a téren. De ha szankcionálni is akarnák, Magyarország azt úgysem szavazná meg.

A paksi bővítésről szóló megállapodást a 2014-es választások előtt írta alá Orbán Viktor miniszterelnök, de még mindig akadhatnak körülmények, amik akadályozhatják a projekt előrehaladását. Ahogy azt Magyari Péter a 444-en megírta, január közepén derült ki, hogy Paks II. uniós engedélyeztetése veszélybe kerülhet Paks I. üzemidejének meghosszabbításával.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.