Szijjártó Péter újabb vörös vonalra bukkant, úgy hívják, hogy nukleáris szankció

háború
2022 november 06., 11:34
comments 10

„Az EU következő szankciós csomagja a hírek szerint a nukleáris technológiákra fog vonatkozni. Már több tagállam külügyminisztere is jelezte, hogy támogatni fogja, ez azonban egy újabb vörös vonal Magyarország számára” - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádióban.

„Paks a magyar energiatermelés harmadát biztosítja, a Paks II. beruházás pedig a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését jelentheti, tehát az újabb szankciók ellentétesek az ország érdekivel. A jelenlegi négy magyarországi atomerőműblokkba orosz gyártótól kell a fűtőelemeket beszerezni, a térségben nagyrészt ilyen erőművek működnek. Magyarország elégedett az orosz beszállítókkal. A nukleáris fűtőelemek hosszú távú garanciát jelentenek a magyar energiabiztonság számára” - idézi az MTI.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere 2022. június 8-án az Országgyűlésben
photo_camera Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere 2022. június 8-án az Országgyűlésben Fotó: Németh Dániel/444

Hozzá hasonlóan Kövér László házelnök is óvott a nukleáris energia szankcionálásától orosházi kampányeseményén, és a tényekkel szembemenve arról beszélt, hogy Oroszország nem használja fegyverként a gázt, Európa viszont igen.

Orbán Viktor is megszavazta az összes eddigi uniós szankciós csomagot, amelyek részleteit a Lakmusz foglalta össze. Az energiahordozók közül a gázt nem szankcionálták, az olajat igen, de az embargó még nem lépett hatályba, és Magyarország mentességet kapott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.