Kövér szerint nem Putyin, hanem Európa használja fegyverként a gázt

háború
2022 november 06., 09:42
comments 23

„Bár vagy egy évtizede arról győzködik Magyarországot, hogy az oroszok megbízhatatlan partnerek, tények bizonyítják, nem ők használták fegyverként a gázt, hanem fordítva: az Európai Bizottság próbálta meg a szankciókon keresztül azt ellenük visszafordítani” - magyarázta Kövér László házelnök szombaton Orosházán, ahol az Orbán Viktor által is megszavazott uniós szankciók ellen kampányolt.

Kövér nem beszélt arról, hogy Oroszország több mint fél évvel Ukrajna megtámadása előtt szorongatni kezdte Európát, és radikálisan visszafogta a földgázszállításokat. Emiatt már tavaly ősszel megugrott a földgáz ára, ami idén tavasszal kezdett csökkenni újra, köszönhetően a fűtési szezon végének és annak, hogy Európa cseppfolyósított földgázzal kezdte feltölteni a tárolókat. Putyin erre a rubeles fizetésről szóló rendelettel, majd újabb szállítási korlátozásokkal reagált.

Kövér a „Mondjunk nemet a szankciókra!” nevű országjáró sorozaton vett részt, ám előadására csak Fidesz-tagok mehettek be, legalábbis így módosították a feltételeket, miután egy momentumos képviselő munkatársa is regisztrált.

Mivel a sajtót sem hívták meg, kénytelenek vagyunk az MTI beszámolójára támaszkodni, ami szerint Kövér arról is beszélt, hogy „Magyarország az első pillanattól kezdve elítélte Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben. Magyarország alapvető nemzeti érdeke a független, demokratikus, prosperáló, saját polgárainak a szülőföldjükön nemzeti megkülönböztetés nélkül boldogulást biztosító Ukrajna létezése”.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró fórum orosházi rendezvényén 2022. november 5-én.
photo_camera Fotó: Lehoczky Péter/MTI/MTVA

A házelnök mégis az uniós „szankciós politikát” vádolta „Európa gazdaságának szándékolt tönkretételével”.

„Noha a szankciós politika kezdetén azt ígérték, azok nem érintik az energiahordozókat, az önmagát önállósító Európai Bizottság újabb és újabb csomagokat készít, és a korlátozásokat előbb az olajra, majd a gázra is kiterjesztette” - mondta Kövér, aki óvott a nukleáris energia szankcionálásától is. Szerinte az katasztrófa lenne Magyarország számára.

Valójában a gázra nem vetettek ki uniós szankciót, az olajembargó pedig még nem lépett életbe. Magyarország utóbbi alól mentességet kapott.

„Az Európai Bizottság azzal indokolta a szankciók bevezetését, hogy azok az oroszoknak fognak ártani. Ezzel szemben az oroszok fél év alatt annyi pénzt szedtek be az energiahordozókból, mint az azt megelőző év egészében” - mondta Kövér.

Az orosz kormány adatai alapján idén valóban nagyobb bevételre tesznek szert energiahordozókból (főleg kőolajból), de augusztusban már deficitre utaló jelek voltak a költségvetésben. Ráadásul a szankciók következtében Oroszországnak hiába lenne pénze, nagyon nehezen tudná ezt ipara, hadserege fejlesztésére fordítani.

Júliusban Rácz András, a 444-en is publikáló Oroszország-szakértő gyűjtötte össze, miért fájnak jobban a szankciók Oroszországnak, mint az EU-nak.

Kövér László előadásában elhangzott még: Soros, dollárbaloldal, migráció.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.