Nagyon meglátszik az orosz költségvetésen, hogy kevesebb gázt és olajat adnak el

háború
2022 szeptember 13., 08:36
comments 55

Bár az orosz költségvetés 500 milliárd rubeles plusszal zárta az év első hét hónapját, mostanra ennek töredéke, 137 milliárd rubel maradt meg, ami jelentős augusztusi deficitre utal.

Szakértők szerint ez a csökkenő olaj- és gázexportnak tudható be, írja a Financial Times. Az európai gázszállítás ötödére esett vissza a háború előtti időszakhoz képest, az olajból és gázból származó bevételek pedig 18 százalékkal maradnak el a tavalyiaktól, ha a januártól augusztusig tartó időszakot nézzük. Márpedig ez kulcsfontosságú pénzforrás Oroszország számára, hiszen az idei bevételek felét továbbra is olaj és gáz eladásából szerezték. Közben 37 százalékkal csökkent a többi bevétel is.

photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: Szergej Bobiljov/AFP

A lap cikke szerint Oroszország kezdetben ellenállónak bizonyult a nyugati szankciókkal szemben, mostanra viszont a Gazprom is 15 százalékos csökkenésről számolt be a gázkitermelésben. Az export összességében harmadával csökkent. Rontja az orosz kilátásokat az Északi Áramlat 1 leállítása, ami a Balti-tengeren keresztül szállított gázt Németországba

Az orosz kormány szerint júliusban 4,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság a tavalyi évhez képest, és a központi bank is az export további csökkenésére figyelmeztet. Az Európai Unió korábban embargót vezetett be az orosz szénre, és decemberben az olajembargó is életbe lép.

Júliusban Rácz András, a 444-en is publikáló Oroszország-szakértő gyűjtötte össze, miért fájnak jobban a szankciók Oroszországnak, mint az EU-nak.

Miközben az orosz gazdaság szénája egyre rosszabbul áll, az utóbbi napokban a fronton is nagyon jelentős veszteségeket szenvedtek, az ukrán hadsereg több ezer négyzetkilométeren szorította vissza őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.