Hat év börtönt kapott az orosz újságírónő, aki közösségi oldalán írt arról, hogy Mariupolban az orosz hadsereg gyilkolt meg több száz ukrán civilt

külföld
2023 február 15., 12:59

Hatévnyi börtönre ítélték Maria Ponomarenko orosz újságírót, amiért közösségi oldalára posztolt arról, hogy orosz vadászgépek egy ukrán színházat bombáztak. A szibériai Barnaul város bírósága úgy találta, hogy Ponomarenko álhírt terjesztett, amiért az orosz hivatalos álláspont szerint különleges katonai hadműveletnek nevezett háború kezdete óta sok évnyi börtönt is kiszabhatnak.

A BBC beszámolója szerint az újságírónőt tavaly áprilisban vették őrizetbe, több héttel a színházépület lebombázása után, amiről Ponomarenko azt írta, hogy orosz vadászgépek hajtották végre, míg az orosz védelmi minisztérium tagadta ezt.

Március közepén, még a háború elején az egyik legnagyobb nemzetközi felháborodást kiváltó eset a mariupoli színházépület lebombázása volt, ahova az ostromlott város lakói menekültek be menedéket keresve. Az Associated Press későbbi nyomozása alapján a támadásnak közel 600 civil áldozata lehetett, sok holttestet az épület pincéjében találtak meg. Az Amnesty International szerint az oroszok háborús bűnt követtek el a színház lebombázásával. Az oroszok váltig állították, hogy a színházat az ukrán haderő robbantotta fel, de nemzetközi megfigyelők, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) szakértői semmiféle bizonyítékát nem találták ennek.

Az orosz ügyészség szerint mindenesetre Maria Ponomarenko bűncselekményt követett el, amikor „tudatosan hamis információt közölt” az orosz haderőről. Ponomoarenko a bíróság előtt az orosz alkotmányra hivatkozva érvelt azzal, hogy nem követett el semmi törvénybeütközőt. „Ha valódi bűnt követtem volna el, kérhetnék enyhítést, de ismétlem: az erkölcsi, morális megítélésem szerint nem követtem el ilyet” – mondta a bíróságnak, ahol magát hazafinak és ellenzéki pacifistának nevezte.

Az újságírónőnek két fiatal gyereke van, és ügyvédje szerint a börtönben mentális problémái lettek. A háború kezdete óta nem ő az egyetlen, akit több évre félreállít az orosz diktatúra azért, mert felemelték szavukat a harcok ellen: múlt nyáron a moszkvai politikust, Alekszej Gorinovot ítélték el hétévnyi börtönre, mivel a városi tanács ülésén felszólalt a háború ellen. Decemberben pedig az ország egyik legismertebb ellenzéki alakját, Ilja Jashint ítéltél el 8 és fél évre álhírek terjesztése miatt, mivel a YouTube-on ítélte el, hogy Bucsában az orosz hadsereg több száz civilt mészárolt le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.