Hodász András írása után többen jelentkeztek a Szemlélek magazinnál, hogy ők is szexuális visszaélés áldozatai voltak

egyház
2023 február 15., 19:37

Néhány nap alatt hat ember jelentkezett a Szemlélek nevű keresztény magazinnál, hogy ők is szexuális visszaélés áldozataivá váltak. Azután keresték meg a lapot, hogy Hodász András pap szombaton cikket írt náluk arról, hogy kamaszkorában egy katolikus pap molesztálta. Erről a lapigazgató, Gégény István beszélt az RTL Híradónak.

Hodász írására az esztergomi érsekség meglehetősen ellenségesen reagált, majd a plébániája kiadott egy hírlevelet arról, hogy nem kíván többé pap lenni, amit aztán visszavontak. Később a Telexnek beszélt hosszabban, és bár a bántalmazás részleteibe nem akart belemenni, a körülményeket ismertette. Mint mondta, bizonyos szempontból tipikus a történet: egy fiatal és népszerű pap sok fiatalt gyűjtött maga köré, és jó ideig nem tűnt fel senkinek, hogy gyanúsan exkluzívak ezek a barátságok. Hónapokig tartott a szexuális zaklatás, aminek úgy lett vége, hogy az elkövetőre „hajnalban rárúgták a rendőrök az ajtót”.

Gégény István azt mondta, Hodász írásának megjelenése óta többen is megkeresték a lapot, miszerint ők is „valamiféle visszaéléssel zaklatással találkoztak, amely egyházi részről történt”.

Gégény arról is beszélt az RTL-nek, hogy bár külföldön többet lehet hallani egyházon belüli szexuális visszaélésekről, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon kevesebb ilyen történne.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye még mindig nem szólalt meg az ügyben.