362 ezer önvezető Teslát hívnak vissza Amerikában egy kormányzati vizsgálat után

autó
2023 február 16., 19:02

362 ezer, teljes önvezető vezetéstámogató rendszerrel felszerelt autóját hívja vissza a Tesla. Amerikai kormányzati szabályozó hatóságok ugyanis megállapították, hogy ez a rendszer növeli a balesetek kockázatát.

A vizsgálat szerint ugyanis ezek az autók, amelyek amúgy képesek önállóan kormányozni, gyorsítani, fékezni és sávot váltani, azt is lehetővé teszik, hogy a járművek a törvényes sebességhatárok felett menjenek, „törvénytelen vagy kiszámíthatatlan módon” haladjanak át a kereszteződéseken – közölte csütörtökön a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal a honlapján közzétett dokumentumokban. Azt hozzátették, hogy a Tesla vállalat nem tud olyan halálesetről vagy sérülésről, amelyet az ügynökség által azonosított hibák okoztak volna.

A hivatal honlapján közzétett levél szerint a Tesla beleegyezett a visszahívásba, és azt tervezi, hogy a hibákat az érintett járművekre – az általa forgalmazott mind a négy modellre – kiadott fedélzeti frissítéssel javítja. Az autógyártó legkésőbb április 15-ig postai úton kívánja értesíteni a visszahívott járművek tulajdonosait.

Az ügynökség 2016 óta 41 olyan balesetet vizsgál, amelyekben a Tesla olyan járművei, amelyek a vállalat fejlett vezetéstámogató rendszereit használták, köztük 14 olyat, amelyekben összesen 19 ember vesztette életét.

(NYT)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.