A fehéroroszok készek belépni a háborúba, ha megtámadják őket az ukránok

háború
2023 február 16., 15:00

„Készen állok az oroszokkal vállvetve harcolni Belaruszból, amint odaátról (Ukrajnából – a szerk.) csak egyetlen katona is beteszi a lábát ebbe az országba azért, hogy végezzen a honfitársaimmal. Ha agressziót követnek el Belarusszal szemben, a lehető legkeményebb válaszra számíthatnak, és a háború jellege onnantól kezdve meg fog változni” – fenyegetőzött Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy előre be nem jelentett nemzetközi sajtótájékoztatón. Az elnöki iroda által közzétett nyilatkozatot a hvg.hu szemlézte.

A fehérorosz diktátor arról is beszélt, hogy az ukránok amúgy is csak maguknak köszönhetik a történteket, tulajdonképpen ők provokálták ki a „különleges katonai műveletet”.

Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin hajókáznak a Fekete-tengeren, 2021. május 29-én.
photo_camera Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin hajókáznak a Fekete-tengeren, 2021. május 29-én. Fotó: SERGEI ILYIN/AFP

Ahogy a hvg.hu szemléje is kiemeli, egy témában feltűnően hasonló állásponton van Lukasenka és Orbán. A fehérorosz diktátor ugyanis kitért arra is, hogy ha mindenki úgy akarná, már holnaptól elhallgathatnának a fegyverek és megkezdődhetnének a béketárgyalások, csak az amerikaiak ezt nem akarják, Európa pedig engedelmeskedik nekik.

Korábban a magyar miniszterelnök is az azonnali tűzszünetre szólított fel, pedig ebben a helyzetben ez az orosz érdekeket szolgálna, ahogy arról Rácz András Oroszország-szakértő is írt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.