A hatóság szerint nagyon nincs rendben, hogy 24 órás élő streamingben lehet benézni a ValóVilág wc-jébe

tévé
2023 február 16., 14:49
comments 8

Súlyos állításokkal teli közleményt adott ki a ValóVilág című RTL-es műsor kapcsán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

„A szereplők életének folyamatos közvetítését végző kamerák egy része olyan helyen van, ahol intim tevékenységeket végeznek vagy végezhetnek (például hálószoba, fürdőszoba, mellékhelyiség), ami különösen megalázó, megszégyenítő a szereplőkre nézve, ezért az élőben közvetített teljes tartalommal kapcsolatban folyamatos jogsértés áll fenn, ugyanis a médiaszolgáltató által alkalmazott reality-műfaji eszközök és képi hatások sértik az emberi méltóságot, emellett megvalósul az öncélú sérelmes bemutatás is” – állapította meg a Médiatanács.

photo_camera Fotó: RTL

A valóságshow tizenegyedik évadát ugyanis – amelyről itt írt Mészáros Juli kollégánk – immár 24 órás élő streaming formában is lehet követni az RTL+ szolgáltatáson keresztül.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a televízióban bemutatott részek is tele vannak a hatósági ellenőrzés alapján az emberi méltóság megsértését és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok megszegésével, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértésével.

Az NMHH ezért az ALIA nevű luxemburgi médiahatósághoz fordul, ugyanis a műsorokat sugárzó RTL Kettőt luxemburgi székhelyű médiaszolgáltató üzemelteti. „A társhatóságnak a megkeresés alapján fel kell hívnia a szolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályi előírásoknak, és tájékoztatnia kell a Médiatanácsot, valamint az Európai Bizottságot a problémák megoldása érdekében hozott lépéseiről” – írják. Ha ez elmarad egy bizonyos határidőn belül, akkor a magyar hatóságnak is van jogköre fellépni a szabálytalanságok ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.