Túl szép a kilátás, Tihany sorsára juthat Töreki

balaton
2023 február 16., 05:06
comments 11

Attól félnek a helyiek Törekiben, hogy Tihany sorsára jut szeretett vidékük. Amikor Tihanyt emlegetik, arra a folyamatra céloznak, ami a Balaton egyik legszebb fekvésű településével történt az elmúlt években. Emlékezetes, hogy a köz figyelme azután fordult Tihany felé, hogy bemutattuk, valaki elhordta a fél hegyet, majd végigdokumentáltuk, hogyan veszi be a község talán legszebb panorámáját kínáló részét, Óvárt a nemzeti együttműködés rendszere. Gazdasági épületnek nevezett luxusnyaralók, víztározónak mondott medencék lepték el a környéket, van ott háza Mészáros Lőrincnek, Rogán Cecíliának, és jelenleg is kormányközeli figurák építkeznek a szomszédságban. Nemrégiben Matolcsy Ádám köre is berendezkedett a szintén pompás fekvésű Kopasz-hegyen.

Ezek a területek egykor szőlők, gyümölcsösök voltak, ahol a helyiek gazdálkodtak. A közigazgatásilag Siófokhoz tartozó Töreki egészen idáig nagyjából úgy nézett ki, ahogy Tihany a beépítési láz előtt. Innen is csodás a panoráma, vonzó a természet közelsége és az élet lassú tempója. Itt nyugalom van. Vagyis volt.

A Jódi hegyre szűk földút vezet fel. Házak nemigen vannak, inkább csak művelhető földek, de diófa szinte minden kertbe jut. Itt még tényleg látni a szó eredeti értelmében vett gazdasági épületeket, gyümölcsösöket, karámokat és valóban földműveléssel foglalkozó embereket. A helyzet azonban megváltozni látszik, a helyi gazdálkodók attól tartanak, a spekulánsok trükkösen veszik át a földeket, hogy azokra nyaralókat, szálláshelyeket építsenek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.