Zelenszkij a Berlinalén: A kultúra állást foglal, amikor felszólal a gonosszal szemben, és akkor is, ha csendben marad

háború
2023 február 16., 20:52
comments 1

Volodimir Zelenszkij videóüzenetével indult a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale. Az ukrán elnök arra biztatta a művészeket és kulturális intézményeket, hogy foglaljanak állást az ukrajnai háborúval kapcsolatban, támogassák őt és az ukrán népet az orosz agresszióval szemben.

„Lehet a művészet politikamentes, lehet a film politikamentes az agresszió politikája idején, amikor totális háború van?” - kérdezte. „Ez a mai Oroszország politikája.”

„A kultúra állást foglal, amikor úgy dönt, hogy felszólal a gonosszal szemben. És állást foglal, amikor csendben marad, és végső soron a segíti a gonoszt.”

photo_camera Fotó: RONNY HARTMANN/AFP

A Hollywood Reporter beszámolója szerint Zelenszkij felidézte az 1987-es „Berlin felett az ég” című filmet, ami „két évvel a lebontása előtt megszüntette a berlini falat azzal, hogy egységesként mutatta be a kettéosztott várost, ahol az angyalok szabadon szárnyalhatnak a fal felett”.

Azt mondta, a filmek ugyan nem tudják megváltoztatni a világot, de inspirálhatnak olyan embereket, akik igen.

A közönség állva tapsolt Zelenszkijnek, akit Sean Penn konferált fel a színpadon. A színész dokumentumfilmet forgatott Zelenszkijről és háborús tevékenységéről, amit pénteken fognak bemutatni. A hírek szerint lehetséges, hogy az ukrán elnök felesége ott lesz a premieren.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.