A Momentum a bírósághoz fordul, hogy ne lehessen parlamenti képviselő az offshore-cégét letagadó DK-s politikus

POLITIKA
2023 február 17., 11:38
comments 45

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc kijelentette: a párt a Kúriához fordul, elutasítás esetén pedig alkotmányjogi panaszt nyújt be a Nemzeti Választási Bizottság döntésével szemben, melynek értelmében a Momentum Mozgalom támogatása nélkül is lehet parlamenti képviselő Ráczné Földi Judit - olvasható a párt közleményében.

A Demokrata Koalíciónak azért kellett döntenie a tavalyi választáson szerzett listás mandátumáról, mert Kordás László országgyűlési képviselő váratlanul meghalt. A párt elnöksége úgy döntött, Ráczné Földi Judit töltheti be a megüresedett országgyűlési mandátumot.

Ráczné Földi Judit
photo_camera Ráczné Földi Judit Fotó: Ráczné Földi Judit/Facebook

A párt szerint Ráczné Földi Judit „nem méltó arra a képviselői mandátumra, mert hazudott. Hazudott, hiszen az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozat ellenére aláírási joga volt egy offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozásban” - írják.

A bíróság januárban jogerősen megállapította, hogy a Válasz Online megalapozottan írta azt a 2021-es ellenzéki előválasztásról szóló cikkeiben, hogy a DK elnökségi tagja – akit ügyvédként Schiffer András képviselt – hazudott, amikor letagadta az offshore-cégét.

Frissítés: A DK közleményt küldött portálunknak, ebben ezt írják:

„A NVB ma közel egyhangúlag, 13 IGEN szavazattal és 1 NEM szavazattal fogadta el, hogy Ráczné Földi Judit felvehesse a mandátumát. Az NVB határozatára a választott tagok mellett igennel szavazott például a DK, az LMP, a Jobbik, és a Párbeszéd NVB-delegáltja is az ülésen, amelyen kizárólag a momentumos delegált szavazott nemmel.

Ezzel meghiúsult a Momentum kísérlete, amely során egy korábban megadott meghatalmazás visszavonásával akarták jogilag megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával. Az eset példa nélküli, hiszen eddig minden ellenzéki párt betartotta a közös lista állításakor kötött közös ellenzéki megállapodást, amelyet a Momentum most egyoldalúan megszegett azzal, hogy nem tartotta be korábbi adott szavát és megállapodásban foglalt kötelezettségét.

A Demokratikus Koalíció sok sikert kíván Ráczné Földi Juditnak! A DK egyetlen ellenfele a Fidesz, ezért továbbra is természetes szövetségesként tekintünk mindenkire, aki szemben áll az Orbán-rendszerrel.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.