Gyászmenetet tartottak a kivégzett tüntetők emlékére több iráni városban

külföld
2023 február 17., 14:05

Iránban újra kormányellenes tüntetések voltak, Teheránban és számos más városban kisebb tömegek vonultak fel csütörtök éjszaka, írja BBC. A videókon látható, amint az emberek „Nő, élet, szabadság” és „Halál Khameneire” jelszavakat skandálják.

link Forrás

A tüntetők azért gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a szeptemberi tiltakozások után kivégzett két férfi, Mohammad Mehdi Karami és Seyed Mohammad Hosseini haláláról. A férfiakat 40 napja végezték ki, a hagyományaik szerint a 40. nap jelzi a gyászidőszak végét. Azzal vádolták őket, hogy novemberben megölték a félkatonai Baszidzs szervezet egyik tagját. Az ENSZ szerint igazságtalan, kényszerített vallomásokon alapuló pereket folytattak ellenük.

photo_camera Mohammad Mehdi Karami és Seyed Mohammad Hosseini. Fotó: -/AFP

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint csütörtök este tüntetések zajlottak Teheránban, és többek között a közeli Karadzsban, a keleti Meshedben, a központi Iszfahánban is. A Hengaw kurd jogvédő csoport olyan felvételeket tett közzé, amiken a tüntetők gumiabroncsokat égetnek a zavargások egyik epicentrumának számító Szanandadzsban.

Iránban Mahsza Amíni 22 éves kurd nő halálát követően robbant ki országos tiltakozás. Amini nem viselte az előírásoknak megfelelően a kötelező muszlim kendőt, ezért az erkölcsrendészet őrizetbe vette. Fogva tartása alatt kómába esett és szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok megverték.

A hatóságok ezeket zavargásoknak minősítették, és erőszakkal válaszoltak. Az Emberi Jogi Aktivisták Hírügynöksége (HRANA) szerint eddig legalább 529 tüntetőt öltek meg és csaknem 20 ezret vettek őrizetbe. Négy tüntetőt felakasztottak, a jelentések szerint további 107 embert ítéltek halálra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.