Magyarország marad az orosz kémbank egyetlen európai részvényese

MAGÁNY
2023 február 17., 07:25
comments 13

Újabb európai ország vonul ki az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) részvényesei közül, ugyanis Bulgária augusztustól megszünteti tagságát a bankban.

Az NBB csütörtökön hivatalos értesítést kapott Bulgáriától arról, hogy az ország augusztus 15-től megszünteti részvényesi tagságát a bankban. Korábban Szlovákia és Csehország már távozott a banktól, és Románia is ugyanezt teszi június 9-én az Ukrajna elleni agresszió miatt. Ezzel az egyetlen európai részvényes Magyarország marad.

Január végén az NBB részvényeinek 14,46 százaléka volt bolgár és 8,94 százaléka román kézben. A Nemzetközi Beruházási Bank legnagyobb tulajdonosa Oroszország 45,44 százalékkal, majd Magyarország következik 25,27 százalékkal. Kuba részesedése 2,83 százalék, Mongóliáé 1,8 százalék, Vietnamé pedig 1,26 százalék. És egyébként az NBB székhelye is Budapesten van.

Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke Orbán Viktorral tárgyal a Karmelita kolostorban (2019)
photo_camera Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke Orbán Viktorral tárgyal a Karmelita kolostorban (2019) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A Vlagyimir Putyin által újraélesztett bank 2018-ban jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, amit egy volt kémelhárító szerint az orosz állam jellemzően hírszerzés céljából használ. 2019-ban a pénzintézet különleges garanciákat kapott, a parlament ugyanis megszavazta, hogy teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban is. A bank a Lánchíd Palotába költözött. A székházat Varga Mihály pénzügyminiszter adta át, később pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péterrel együtt nézte meg az épületet.

A Nemzetközi Beruházási Bank korábbi közleménye szerint Magyarország - mint az az orosz pénzintézet fogadó országa - a bank egyik legaktívabb részvényese. A legnagyobb hitelt az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vette fel még 2020 őszén. Ennek pontos összege: 100 millió euró, vagyis mintegy 36 milliárd forint. A 15 éves futamidejű óriáshitel célja pedig a magyar energiaellátási hálózat nagyszabású korszerűsítése. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.