Orbán szerint nem életszerű, hogy Oroszország Magyarországot vagy Európát fenyegetné

  • Szombat délután 15 órakor évértékelőt tartott a Várkert Bazárban Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor.
  • A hallgatóság pont azt kapta, amit a Kossuth rádió hallgatói kaptak
  • Leszámítva olyan tréfákat, mint az amerikai nagykövet nevének a kigúnyolása
  • Egy konkrét dolgot jelentett be Orbán: májustól kedvezményes tömegközlekedési jegyeket vezetnek be
2023 február 18., 15:42

Filozoraptor jelentkezik az Orbán-beszéd után

2023 február 18., 15:28

Egy kérdés maradt

Hányszor fogja ismételni a köztévé a beszédet vasárnap estig?

2023 február 18., 15:01

Sok új dolog nem hangzott el

- még Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője is arról beszél az M1 műsorában, hogy „tisztázó beszédet” mondott Orbán, aki leginkább újra aláhúzta azokat az állításokat, amiket már korábban megtett.

2023 február 18., 14:58

A pedofiliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen

„Miért nem szakad le az egész, miért nem nyílik meg a föld, hogy elnyelje azt, akinek ott lenne a helye?” - tért rá Orbán annak a tanárnak az ügyére, aki diákjával létesített szexuális kapcsolatot, és erről a közösségi médiában beszélt is.

„A pedofiliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen, és a felnőttek dolga, hogy őket bármi áron megvédjék. Nem érdekel bennünket, hogy megbolondul a világ, és miféle visszataszító hóbortoknak hódolnak egyesek” - tette hozzá a kormányfő, aki Brüsszelt kárhoztatta, és azt is mondta, hogy Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének kell életbe lépnie Magyarországon.

Jogszabály-módosításokat ígért; szerinte szülőkre és a pedagógusokra is szükség lesz, hogy ezt a harcot meg lehessen vívni. „A genderprograpangada a legveszélyesebb dolog, ami a gyerekeinkre leselkedik” - zárta beszédét Orbán, aki ezután el is köszönt a közönségtől; természetesen vastaps kísérte le a pódiumról.


2023 február 18., 14:58

Orbán és a bolond világ

Orbán 2015: Bolond világban élünk

Orbán 2022: A világnak elment az esze

Orbán 2023: Nem érdekel bennünket, hogy megbolondult a világ

2023 február 18., 14:53

Az infláció olyan, mint egy tigris

Az infláció mellett 2022-ben a magyar gazdaság mesterhármast hozott létre. Ez ugyanaz a mesterhármas, amiről korábban Szijjártó Péter beszélt.

Az infláció olyan, mint egy tigris. És neked csak egy töltényed van. De mi eltaláljuk - mondja Orbán. Az év végére egy számjegyűre gyaluljuk az inflációt - ígéri.

2023 február 18., 14:52

„Brüsszelnek az infláció ellen kellene háborút vívni, de nem teszi” - mondta az Európa-rekorder inflációt összehozó országot vezető miniszterelnök

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Orbán az évértékelőjén elmondta a szokásos, de ettől még nem 100 százalékig igaz mantárját: az inflációt az uniós szankciók okozzák. Egyrészt már hamarabb elindult az áremelkedés. Másrészt valahogy éppen Magyarországot érinti leginkább. Így különösen vicces Orbánnak az a megjegyezése, ami a címben is szerepel: „Brüsszelnek az infláció ellen kellene háborút vívni, de nem teszi”

link Forrás
2023 február 18., 14:51

Be kell avatkozni a gazdaságba

- fogadta meg a néhai Demján Sándor tanácsát válsághelyzetben Orbán: egy átlagos magyar család ma a rezsivédelmen keresztül 160 ezer forintot spórol, marad az élelmiszer-árstop, amíg az infláció nem kezd csökkenni; a lakossági kamatstop eltörlését is követeli a baloldal, de az is marad, a képzési hitel is kamatmentes kedvezményes vármegye bérletrendszert vezetnek be. Sorolja a beavatkozásokat: megadóztatták a bankokat, az energiavállalatokat, és a multikat, és hizlalják a rezsivédelmi alapot.

2023 február 18., 14:48

Az infláció nem kivédhetetlen istencsapása, de nem szabad tőle megijedni, és nem kell beletörődni sem

A szankciók a brüsszeli háborús politika fegyverei, melyek Oroszországot célozták, de Európát találták el vele - Orbán áttért egy másik fontos témára.

Most nem írom le azt, amit már százszor elmondott máshol: a beszéd ezen részének a lényege, hogy infláció Brüsszel és az elhibázott szankciók miatt van.

Arra Orbán nem tér ki, hogy rekorderek vagyunk inflációban egész Európában.

A szankciók sajnos megrövidítették a magyarokat - sopánkodik a kormányfő. Őrület, mi mindenre lehetett volna ezt pénzt elkölteni. Az újjáépítési program minket megillető részét se kaptuk meg, mi sem, meg a lengyelek sem. A jogállamiságot „bolházzák” - mondja, de valójában a tagállamoknak kéne ellenőrizniük Brüsszelt, és nem fordítva.

Amit fontosnak tart nagyon: az infláció nem kivédhetetlen istencsapása, de nem szabad tőle megijedni, és nem kell beletörődni sem.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP


2023 február 18., 14:44

Béke akkor lesz, ha az oroszok és amerikaiak tárgyalnak egymással

Nincsenek illúzióink, folytatta Orbán: nem vagyunk naívak, se 68-as világgyerekek, se álmodozó pacifisták, és tudjuk, hogy a tárgyalások nem az ukránok és oroszok között fognak megtörténni. „Béke akkor lesz, ha az oroszok és amerikaiak tárgyalnak egymással” - ismételte el a miniszterelnök meglátását, amit már tavaly Berlinben is kifejtett. Szerinte ez mindenképp be fog következni, de minél később, annál nagyobb ára lesz. „Magyarország szerint a további harc nem győzelmet és békét hoz majd, hanem százezrek halálát, évekig tartó háborút, pusztítást, szenvedést, és a világháború veszélyét” - zárta a háborúról szóló gondolatmenetet.


2023 február 18., 14:42

Nehogy Amerika legközelebb egy Puccini nevű embert küldjön ide

Szembe kell nézni azzal, hogy egyre vadabb lesz a háború, úgyhogy a velünk szembeni hangnem is kíméletlenebb lesz - sértegetni, zsarolni fognak minket - mondja Orbán. Csak mert mi a béke pártján állunk, hát ez van.

De mi túlvagyunk már az ilyenen, elmúltak a kedélyes idők, mint amikor 2014-ben Hillary Clinton egy jóbarátot, egy Goodfriendet küldött ide.

Na de Donald Trump képében végül megérkeztek a felmentő csapatok - folytatja. Szerencse, hogy a Fehér Házban megőrizték a humorérzéküket, és most küldtek egy „présembert”, egy Pressmant - utal az új amerikai agykövetre. De oda azért ne jussunk el, hogy egy Puccini nevű ember küldjenek legközelebb - „viccelődött”.

2023 február 18., 14:42

A vicceknek szánt poénokat leszámítva

Orbán a Kossuth rádiós beszédeinek válogatását mondja fel eddig.

2023 február 18., 14:40

Ketten maradtunk a béketáborban: Magyarország és a Vatikán

Orbán visszaemlékezett a merkeli időkre, a krími válság idejére, amikor harc helyett tárgyalás, háború helyett béke volt az európai válasz, köszönhetően a minszki megállapodásnak. Szerinte ez annak volt köszönhető, hogy erős volt a német-francia vezetés. Ezután arról lamentált, hogy hogyan veszítettük el a békepárti szövetségeseinket. Főleg a németekről beszél, akik a háború elején nem szállítottak fegyvert, csak sisakokat, most pedig már Leopard harckocsikról van szó. Azt is mondta, alig hihető hogy a németek önszántukból fordultak volna ebbe az irányba, őket viszont sokan követik. „Így maradtunk hát ketten, Magyarország és a Vatikán.”

2023 február 18., 14:37

Mint az alvajárók a háztetőn

Európa sodródik a háborúba. A belesodródás veszélye állandósult, tankok küldésénél tartunk, napirenden vannak a harci repülők, és hallani fogunk békefenntartó csapatokról is - aggódik a miniszterelnök. „Mint az alvajárók a háztetőn” - teszi hozzá.

De hol a baj? Adhattunk volna garanciát, hogy nem vesszük fel Ukrajnát a NATO-ba - mondja. Vagy lehetett volna az, mint 2008-ban, amikor a georgiai (grúziai) háború kitört, de aztán a „zseniális” Sarkozy összehozta a békemegállapodást.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP
2023 február 18., 14:33

NATO-tagságunk létfontosságú

Elhomályosodik az a tény, hogy a stratégiai célok tekintetében teljes egyetértésben vagyunk Európában, mondja Orbánt. „Azt akarjuk, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára és legyen a két ország között egy szuverén Ukrajna. A háborúpártiak legyőzni akarják Oroszországot, mi viszont tűzszünetet akarunk” - mondta Orbán, aki több százezer halottról és szenvedésről beszél, és utóbbit szerinte csak tűzszünet tudná felfüggeszteni.

A NATO-tagság létfontosságú Magyarország számára, folytatta a miniszterelnök, majd geopolitikai fejtegetésbe kezdett: szerinte túlságosan keleten, a nyugati világ szélén vagyunk ahhoz, hoyg lemondhassunk a NATO-tagságról. De a NATO katonai-védelmi szövetség, amely azért alakult, hogy megvédhessük egymást, és a közös védekezésen túl semmilyen kötelességet nem jelent, sőt, a tagállamok nem is várhatják el egymástól, hogy közös hadicél érdekében együtt támadjanak meg egy másik országot.