Szvjatlana Cihanouszkaját nem lepte meg Szijjártó Péter minszki látogatása

külföld
2023 február 18., 14:45
comments 2

Nem lepte meg Szijjártó Péter minszki látogatása - válaszolta Szvjatlana Cihanouszkaja az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC) a helyszínen tartózkodó kollégánk, Király András kérdésére. A belarusz ellenzék vezetője, akit egyébként az EU az ország legitim vezetőjének ismer el, inkább csak azt kifogásolta, hogy a látogatás ellentmond az EU által vallott elveknek. A magyar külügyminiszter február 13-án járt Minszkben, Cihanouszkaja már aznap elítélte a látogatást.

Szvjatlana Cihanouszkaja január 19-én Davosban.
photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

„Lukasenka nem legitim vezető, nincs joga a belarusz népet képviselni. Az EU részéről több következetességet várunk” - mondta az ellenzéki politikus.

Cihanouszkaja a konferencián tárgyalásokat folytatott Olaf Scholz német Kancellárral és Ursula von der Leyennel is, melyek témája az volt, hogy hogyan számoltathatnák el a belarusz vezetést a háborús bűnökért.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban arról beszélt: „Mi nem akarunk az ukránok ellenségei lenni azért, amit Lukasenka tesz.” Hozzátette, hogy Aljakszandr Lukasenka csak magához ragadta a hatalmat.

Azt is mondta, hogy országa hibrid megszállás áldozata, 12 ezer orosz katona állomásozik jelenleg ott, és Lukasenka Vlagyimir Putyin minden parancsát teljesíti. A belarusz demokrácia helyreállítását célzó programja részeként ezért követelte, hogy minden orosz katona hagyja el Belaruszt, és bejelentette, hogy a rezsimváltás esetén országa elhagyja az orosz-belarusz államszövetséget, kilép a CSTO-ból (Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, a volt szovjet tagállamok részvételével alakult nemzetközi katonai szövetség) és széles körű együttműködésbe kezd Lengyelországgal, Ukrajnával, illetve tágabb együttműködésbe az EU-val.

„A demokratikus Belarusz megbízható nemzetközi partner lesz. Mindehhez azonbabn nemzetközi támogatásra van szükség” - mondta, ezért bejelentette a Nemzetközi Koalíciót a Demokratikus és Független Belaruszért csoport megalakítását.

A kérdésre, hogy részt venne-e a következpő választási kampányban, nemmel válaszolt: „Nincs legitim választás a demokratikus választás előtt, így addig nincs értelme.”

Arra a kritikára, hogy a belarusz ellenzék miért nem szervez tömegmozgalmat az országban, azt mondta, félmillió honfitársa hagyta el a hazáját, tízezreket tartóztattak le, naponta 15-20 embert vesznek őrizetbe, és „csak megölnék az embereinket és nem érnénk el vele semmit.” Szerinte kívülről kell nyomást gyakorolni a rezsimre és erősíteni a civil társadalmat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.