Oroszország elsüllyesztette a megsérült Progressz MSZ-21 teherűrhajót

űrkutatás
2023 február 19., 14:56

A Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat szerint sikeresen, ellenőrzött körülmények között elsüllyesztettek vasárnap egy megsérült teherűrhajót a Csendes-óceánban – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A cég február 11-én közölte, hogy megmagyarázhatatlan nyomáscsökkenést tapasztaltak a Progressz MSZ-21-ben, ami az eredeti tervek szerint szombaton vált volna le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), amihez tavaly októberben kapcsolódott. Az űrhajót ekkor elzárták az állomás többi részétől, és vizsgálatot rendeltek el. A károsodás okát nem tudták megtalálni, de úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból megsemmisítik az űrhajót.

A Nemzetközi Űrállomás a SpaceX Crew Dragon űrhajójának felvételén 2021. április 24-én.
photo_camera A Nemzetközi Űrállomás a SpaceX Crew Dragon űrhajójának felvételén 2021. április 24-én. Fotó: NASA/AFP

A mostani bejelentés szerint a Progresszt sikeresen leválasztották a Föld körüli pályáról, és beléptették a légtérbe, ahol részben elégett, a megmaradt darabjai pedig a Csendes-óceán déli részén, biztonságos területen a vízbe zuhantak és elsüllyedtek.

A vizsgálat késleltette az űrállomáson lévő két orosz és egy amerikai űrhajós hazaszállítását is. Szergej Prokopjevért, Dimitrij Petelinért és Frank Rubióért az új tervek szerint márciusban indul űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról.

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, amiken Moszkva és Washington az ukrajnai invázió és az amiatti nemzetközi szankciók ellenére is együttműködik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.