Több ezer oroszbarát ellenzéki tüntetett Moldovában az EU-barát kormányzat ellen

külföld
2023 február 19., 16:59
comments 5

Az ellenzéki, oroszbarát SOR Párt több ezer híve tüntetett a moldovai főváros, Chisinau utcáin délután az ország EU-s integrációját támogató kormányzat ellen.

Marina Tauber, az ellenzéki, oroszbarát SOR Párt helyettes vezetője beszél az ország EU-s integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni tüntetésen Chisinauban 2023. február 19-én.
photo_camera Marina Tauber, az ellenzéki, oroszbarát SOR Párt helyettes vezetője beszél az ország EU-s integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni tüntetésen Chisinauban 2023. február 19-én. Fotó: Dumitru Doru/MTI/MTVA

A szervezők állítása szerint 40 ezren vehettek részt a megmozduláson, illetve a hatóságok további 10 ezer támogatójukat feltartóztatták útban a Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni demonstrációra.

A tüntetők többek között előrehozott választásokat követeltek, illetve azt, hogy az állam legalább a téli hónapokra vonatkozóan vállalja át a lakossági energiaköltségeket.

A moldovai rendőrség nagy erőkkel biztosította a rendet Chisinau belvárosában, de a megmozdulás nagyrészt békésen zajlott. Hat fiatalt állítottak elő „feltűnő viselkedés” miatt, egyiküknél egy kést is találtak.

photo_camera Fotó: ELENA COVALENCO/AFP

Az ellenzék is megosztott volt a tüntetés megítélésében. Ion Chicu – aki az oroszbarátnak tartott Igor Dodon korábbi államfő idején miniszterelnök volt – például arról beszélt, hogy „az ilyen légből kapott, populista és elfogadhatatlan követelésekkel”, mint a lakossági áram- és fűtési számlák állami átvállalása, inkább segítenek, mintsem ártanak a hatalmon lévőknek.

A moldovai elnök a hét elején azzal vádolta meg Oroszországot, hogy destabilizálni próbálja Moldovát. Maia Sandu szerint Moszkva diverzánsokkal, illetve a szökésben lévő Ilan Shor (a SOR Párt elnöke) és Vlad Plahotniuc csoportosulásaival együtt akarja megbuktatni a kormányt, hogy Moldova orosz befolyás alá kerüljön, és így meggátolják a tervezett EU-csatlakozását. Moszkva teljesen alaptalannak minősítette a vádakat.

Moldova tavaly júniusban kapta meg az európai uniós tagjelölti státuszt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.