Moldáv elnök: Oroszország külföldi szabotőrökkel akarja megdönteni az ország vezetését

külföld
2023 február 13., 16:19
comments 2

Vlagyimir Putyin oroszbarát bábkormányt akar Moldova élére állítani, meg akarja akadályozni az ország uniós csatlakozását és be akarja vonni az Ukrajna elleni háborújába - ezt mondta hétfőn Maia Sandu moldáv elnök.

Sandu szerint az orosz terv az, hogy Oroszországból, Fehéroroszországból, Szerbiából és Montenegróból érkező szabotőrök és provokatőrök segítségével tüntetéseket robbantanak ki, így érik el, hogy egy oroszbarát bábkormány vegye át a vezetést a volt szovjet tagállamban. A Kreml erőszakos terve viszont nem fog működni, mondta a moldáv elnök.

photo_camera Maia Sandu moldáv elnök. Fotó: YOAN VALAT/AFP

Oroszország Moldova elleni terveiről Volodimir Zelenszkij is beszélt a múlt héten az Európai Unió vezetőinek az ukrán hírszerzés információira hivatkozva. Mint mondta, az ukránok lehallgatták az orosz hírszerzés terveit arról, hogyan kebelezné be Oroszország Moldovát, a tervekről pedig már tájékoztatta Maia Sandut. Moldova határos Ukrajnával, a szakadár transznisztriai régióban pedig orosz katonák állomásoznak.

Moldova amúgy éppen politikai válságban van, február 10-én ugyanis lemondott a kormány. Natalia Gavrilita miniszterelnök kormánya 2021 augusztusában lépett hatalomra, a koronavírus-járvány és az ukrajnai invázió hatásai viszont komoly nehézségeket okoztak az országnak, a leálló orosz gázszállítás miatt például komoly energiaválság alakult ki, ami kormányellenes tüntetésekhez is vezetett. Maia Sandu a parlamenti pártokkal konzultálva kíván felkérni egy új miniszterelnök-jelöltet a kormányalakításra. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.